100 millió jut a természeti csapások kijavítására

A Székely utcai fal életveszélyes

A város önkormányzata 100 millió forintos vis maior keretből oldja meg a természet okozta váratlan káresetek helyreállítását. A városban több olyan hely van, ahol erre igazán nagy szükség van, ezért  Belügyminisztériumhoz adtak további pályázatokat. 

hirdetés

Pécs önkormányzata a korábbinál magasabb összeget, 100 millió forintot különített el természeti jelenségek okozta, váratlan, vagy régóta folyamatosan romló –  épp ezért életveszélyes – károk helyreállítására. Erről tartott sajtótájékoztatót Girán János alpolgármester június 22-én, hétfőn, a Székely utca egyik olyan lakóháza előtt, melynek falát a város vis maior keretéből újítják fel.

A vis maior keret jól jön a rászorulóknak
A vis maior keret jól jön a rászorulóknak

Az alpolgármester elmondta, hogy az olyan természeti jelenségek, mint például a heves esőzés, hóesés, vagy a nagy szél olyan komoly károkat okozott és okozhat, melyekre nem lehet felkészülni, és melyek helyreállítása nem tűr halasztást. A vis maior keret pedig éppen az ilyen balesetek megoldására jött létre.

Ilyen eset például annak a Székely utcai családi ház kertjének a fala is, mely előtt az alpolgármester sajtótájékoztatóját tartotta. A Wass Albert út felőli kert támfala ugyanis egy földomlás eredményeképp majdhogynem beszakadt. Ha pedig ez megtörténik – mondta Girán – az út, és a ház lakói is megsérülhetnek. Ezekre az esetekre pedig azért érdemes felhívni a figyelmet – folytatta – mert annak ellenére, hogy nem látványosak, rendkívül nagy összegeket emésztenek fel.

A Székely utcai fal életveszélyes
A Székely utcai fal életveszélyes

A 40 méteres fal (melynek csak egy része a kerti szakasz) felújítása közel 10 millió forintba kerül, melyet a keretből finanszíroznak, a javítási munkák pedig nagyjából egy hónapig fognak tartani. Ezt a munkát, és a városban fellelhető 16 – hasonlóképp szél, eső, és földmozgások okozta – kárhelyszín megújítását egy pécsi vállalkozó cége (NK Építő Kft.) végzi majd, egyedül ugyanis ők bírnak azokkal az engedélyekkel, melyek a speciális munkákhoz szükségesek.

A 100 milliós keret pedig nincs még lefedve, az önkormányzat várja a bejelentéseket, melyeket a városházára, valamint Biokomhoz is küldhetnek a pécsiek. Végezetül Girán elmondta, hogy a hasonló káresetek gyorsabb, kiterjedtebb megoldása érdekében tervbe vették, hogy a keretet 200 millióra növelik, méghozzá úgy, hogy a belügyi tárcához nyújtottak be pályázatot.