Erre megy majd az új észak-déli bicikliút

Százmilliós nagyságrendű beruházással folytatódik a belvárosi kerékpárút kiépítése, vélhetően a jövő évben. A Zsolnay-negyedet és a tüskésréti szabadidőparkot összekötő útvonal terve már megvan, az uniós pályázat igénybevételéhez szükséges feltételek előkészítése most zajlik.

hirdetés

Nyár közepén fogadta el a pécsi önkormányzat közgyűlése azt a tervet, amelynek alapján 400 millió forintot fordítanak a biciklis közlekedést megkönnyítő beruházásokra. Az önkormányzat szándéka már évek óta a kelet-nyugati és észak-déli kerékpáros közlekedés fejlesztése. A tervezési folyamatokba szakembereket, biciklis szervezeteket és városépítészeket is bevonnak.

A munkálatok első lépéseként nemrégiben elkészült a Zsolnay-negyed és Nagyárpád között tervezett kerékpárút engedélyezési terve. Ha ez elkészül, a belvárosból két keréken juthatnánk ki a tüskésréti szabadidőközpontba.

Az útvonal teljes hossza közel 6 km, és a Zsolnay-negyed Basamalom utcai kijáratát követően így haladhatnánk végig rajta:

Balokányliget – Kodály Központ – Sport utca – Tüskésréti út – Árpádi árok – Nagyárpád Főtér – Nagyárpád, Boros utca.

bringaut (1)

 

Az útvonal kezdő- és végpontja már meglévő kerékpárutakat kapcsolna össze, ugyanis a PTE nyugati campusát a Zsolnay-negyeddel összekötő kerékpárutat 2014. március 30-án adták át, míg az IPA Cross Border Bike Projekt keretében Nagyárpádtól jelölték ki a horvát határhoz tartó zöld kerékpárutat.

– A tervezett útvonal több helyen keresztez vízfolyásokat, a Tettye patakot és a Pécsi-vizet, hővezetékeket, amelyek miatt az engedélyezési hatóság speciális igények teljesítését írhatja elő. Így a bekerülési költség csak az engedélyeztetési eljárást követően állapítható meg pontosan – mondta el lapunknak Girán János alpolgármester.

Azt azonban még ennek ellenére is tudni lehet, hogy a fejlesztés megvalósítása több százmilliós nagyságrend, amelyhez az önkormányzat uniós támogatást vesz majd igénybe. Az alpolgármester hozzátette: a pályázati források lekötésének előkészítése folyamatban van, a közbeszerzés megindítására csak ezután kerülhet sor, előreláthatóan a jövő év során.

A városvezetés azt is tervezi, hogy Újhegy és Nagykozár felé is kiépíti a kerékpárutat, így megkönnyítve a munkába járók dolgát, valamint a pellérdi bringautat és az Orfűre vezető hegyi szakaszt is összekapcsolják a városi hálózattal a következő években.