13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapPécs Aktuál1944. augusztus 2-án háromezer romát gyilkoltak meg Auschwitzban

1944. augusztus 2-án háromezer romát gyilkoltak meg Auschwitzban

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigánytábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket öltek meg gázkamrákban. Péterffy Attila polgármester is megemlékezett a szomorú, tragikus eseményről. 

„Augusztus másodika a Parajmos emléknapja. A szó a roma nyelvekben és dialektusokban „elpusztítást, elnyeletést” jelent, ma megfelel annak, amit zsidó nevén Holokausztként ismerünk. 1944-ben augusztus 2-a éjjelén gyilkoltak meg néhány óra leforgása alatt mintegy háromezer romát Auschwitzban.

Pécsről és Baranyából csaknem négyezer főt zsúfolhattak vagonokba a kiürített gettókból 1944 tavaszán. Sokan nem tértek haza közülük.

Pécs városa büszke nyitottságára, sokszínűségére és nemzetiségeire. Ma azért kell emlékeznünk ezekre a szomorú évfordulókra, hogy a történelem soha többé ne ismételje meg ezeket a borzalmakat.” – írta a polgármester Facebook-oldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő