Hitel: 22 milliárdot elvisz az állam

Pécs adósságállományának minimum a felét, azaz 22 milliárdot vállal át a kormány jövőre – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter Páva Zsolt polgármesterrel Pécsett tartott közös sajtótájékoztatón. Néhány százmillióról nőtt brutálisra az adósság a szocialisták idején.

hirdetés


Pintér Sándor közölte: a baranyai megyeszékhelynek jelenleg 44 milliárd forintos adósságállománya van, ennek legalább a felét vállalja át az állam. A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány elkötelezett az adósságok visszaszorításában, az állampolgárok, az ország és az önkormányzatok adósságainak csökkentése kiemelten fontos.

Ismert, az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések esetében a teljes adósságállományt átvállalja a kormány, kifizeti a pénzintézeteknek tartozást. Az ennél nagyobb települések esetében egy képletet kívánnak alkalmazni, ami megmutatja, hogy mekkora adóssággal rendelkeznek, s milyen adóerővel, azaz bevételekkel, gazdasági potenciállal bírnak. Ennek megfelelően 40-70 százalékos mértékben kívánják a konszolidációt elvégezni.

A miniszter szerint február tizenötig egyeztetnek a pécsiekkel az átvállalásról.

– Elvárás azonban az is, hogy ne fordulhasson elő az eladósodás, hiszen akkor semmit nem tettünk – mondta. Kitért rá, az új önkormányzati törvény januárban lép hatályba, ezért léptek most, hiszen azt szeretnék, ha az önkormányzatok nem teherrel indulnának neki az új rendszernek.

– Pécs városa különösen érintett, hiszen az elmúlt tizenkét év alatt jelentős mértékben nőtt az adósságunk – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A város számára a kormányzati lépés óriási segítség, hiszen e nélkül a még a 2030-as években is azt számolhatták volna, hogy milyen törlesztőrészleteik vannak, így új gazdasági pályára állhat a város.

A maihoz képest minimális, néhány százmillió forintos hitelállománya volt az önkormányzatnak a rendszerváltást követő években 2002-ig. Tíz évvel ezelőtt azonban elindult egy drasztikus emelkedés. 2003 és 2008 között vette fel az akkori városvezetés a mostani adósságállomány zömét. Így néhány év alatt egymilliárd forintról harmincmilliárdra nőtt Pécs hitele, és 23 évig kellene még törleszteni a felvett kölcsönöket.