2,5 milliárdos bölcsőde- és óvodafelújítás jön

Beázó tető, vizes vödrök, hulló vakolat – ilyen és ehhez hasonló állapotok uralkodnak néhány bölcsődében és óvodában. Az önkormányzat ezért 2,5 milliárd forint fejlesztési forrást költ majd az évtizedes problémák orvoslására. Az első ütemről már tavasszal dönthetnek. 

hirdetés

A Kicsi Kék Bölcsődében a pénteki komolyabb esőzés után több helyen is beázott a tető, és nemcsak ronda foltokat hagyott a plafonon, hanem a vizet vödrökkel és más alkalmatosságokkal kellett összegyűjteni. A bölcsibe a legapróbb pécsi gyerekek járnak, ezért is fontos nagyon, hogy megfelelő körülmények között gondoskodhassanak róluk a nevelők. Ugyanakkor nem ez az egyetlen bölcsőde vagy óvoda, amelyikben ilyen, sokszor évtizedek óta fennálló problémák vannak – ezért most nagyszabású programot indít Pécs.

– A kormányzat által meghirdetett családok otthonteremtési támogatása, a családi adókedvezmény is mind azt a célt szolgálja, hogy megerősítsük családokat – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere. – Az önkormányzatnak is a családok támogatása a célja, s szülőként is fontos számunkra, hogy a kisgyermekek megfelelő körülmények között legyenek. A város ezért két és fél milliárd forintos fejlesztési programot indít a pécsi bölcsődékben, óvodákban.

A felújításokat már idén elkezdik, az alpolgármester szerint már a tavaszi közgyűlések egyikén dönthetnek a fejlesztések első üteméről. Mint mondta, jogos a szülői elégedetlenség, de ezek az állapotok nem egyik napról a másikra alakultak ki, hiszen van olyan intézmény, amelyhez évtizedek óta nem nyúltak hozzá komolyabban.

Pécsen egyébként közel hárommilliárd forintot áldoztak már hasonló célokra 2009 óta. Megújult a rácvárosi óvoda, a  Gosztonyi és Mezőszél utcai óvoda, de áldoztak a Fészek Gyermekotthonra és Bölcsődére is. Az Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda, valamint a Testvérvárosok Terei Általános Iskola szintén megújult, de a Janus Pannonius Gimnázium és a Leőwey Klára Gimnázium is megszépült.