420 forintból főztek finomat a pécsi szakácsok

Nemrég ért véget az OKÉS, az Országos Közétkeztetői Szakácsverseny döntője, ahol a résztvevőknek 420 forintból kellett egészséges ételeket készíteniük. A döntőben a pécsi közétkeztetésért felelős Hungast Mecsek Kft. két séfje képviselte városunkat, s a legjobb főétel díját hozták el a versenyről – nem mellesleg összetettben megosztott második helyen végeztek.

hirdetés

A Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben elnevezésű versenyt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai támogatásával ötödik alkalommal hirdette meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége.

A verseny során a szakácsoknak nettó 420 forintból kellett minél ízletesebb és egészségesebb, háromfogásos – előétel, főétel, desszert – menüt összeállítaniuk, amely egyrészt megfelel az előírásoknak (helyi alapanyagból készült, hagyományos ízvilág jellemzi), másrészt több száz adagot is el lehet készíteni belőle.

hungast2 - g
Minkó Péter Lajos (b) és Berényi Máté Gábor a legjobb főétel díjával – Fotó: Hungast

A Hungast Mecsek Kft. két szakácsa, Berényi Máté Gábor és Minkó Péter Lajos előételnek erdei gombakrémlevest főzött vargányás ropogóssal, főételnek sajtos káposztával töltött csirkecombfilét készített céklás árpakásával, hozzá zöldborsópürét zöldborsócsírával, desszertnek mákos rétest mentás szedermártással. A két séf jól választott, hiszen övék lett a legjobb főétel, az összesítésben pedig megosztott második helyen végeztek.

Berényi Máté Gábor szerint felkészülésük igen aprólékosan, szisztematikusan zajlott, hiszen több részből állt.

– A felkészülés többszöri lefőzéssel, többszöri gyakorlással járt. Először csak teszteltük az ízeket, hogyan férnek össze. Az utolsó pár gyakorlás már arról szólt, hogy a ténylegesen megadott határidő alatt el lehessen készíteni a fogást.

A pécsi séfek igyekezete sikerrel járt, de kérdésünkre a konyhafőnök elmondta, hogy nemcsak a versenyen, hanem a mindennapokban, a gyerekek is egyre jobban fogadják az új normák – kevesebb só, helyi alapanyagok, stb. – mentén készítendő ételeket.

– Változó, de alapjában véve nem fogadják rosszul. Minden új dologtól ódzkodnak, de kitartó neveléssel, tanítással sikert lehet elérni. Mivel tálalókonyhán dolgozom, el is tudom nekik magyarázni, hogy miért jobb és egészségesebb az ebéd, mint korábban.