8 dolog, amivel túléli Pécs a hőséget

Ha teljesen kivédeni nem is lehet, Pécs azért a lehetőségekhez mérten igyekszik mindent megtenni a ránk váró szaharai hőség ellen. Az önkormányzat, a katasztrófavédelem, a Tettye Forrásház és a Biokom is belead mindent, hogy túl lehessen élni a legalább szerdáig tartó banánérlelő meleget!

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, brutálisan forró napok várnak a pécsiekre, el is rendelték a lehető legmagasabb hőségriasztást a tisztiorvosi szolgálatnál, s a katasztrófavédelem is készül. Ilyesmit csak akkor csinálhatnak, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. Lesz olyan hajnal szerdáig, amikor 23 foknál nem is lesz hidegebb.

A szükségállapot közeli helyzet közeledtével összeszedtük azt a nyolc dolgot, amelyet a város bevet, hogy az itt élők, ide látogatók túlélhessék az év eddigi legforróbb napjait.

1. Vízosztás sok helyen

A Tettye Forrásház szombattól Széchenyi téren, hétfőtől Árkád bejáratánál, a vasútállomáson a MÁV is ingyen adja a hűs ivóvizet.

2. Hűsító kapuk három helyen

A városi vízszolgáltató permetkapukat is üzembe állít a főtéren, Uránváros központjában és Kertvárosban. A permetkapuk ivóvízzel működnek, s a legmagasabb fokú hőségriadó idején, várhatóan szerdáig üzemelnek.

Hőség

3. Locsolókocsik hűtenek

A legforróbb helyek hőség idején a forgalmas utak környékén alakulnak ki, így a Biokom már péntektől hűti az utakat a belvárosban. Szombattól szerdáig pedig minden délutántól éjjel tizenegyig három ilyen autó járja a belvárost és a buszútvonalakat. A járgányok összesen napi 130 kilométeren, 308 ezer négyzetméternyi felületet locsolnak fel 120 ezer liternyi vízzel

4. Túlóráznak a szökőkutak

A forróságban szerdáig megdolgoztatják a frekventáltabb helyeken lévő csobogókat, szökőkutakat is. A berendezések nemcsak a kora esti órákig, hanem éjjel 11-ig működnek, hogy enyhítsék a sivatagi klímát.

5. Klíma, ingyen, egész nap

Az önkormányzat hét nagyáruházzal állapodott meg arról, hogy hőségriadó idejére korlátlanul lehessen élvezni bennük a légkondicionálás jótékony hatását. Az Árkád, a Tesco, a Pécs Plaza és a kertvárosi Interspar garantálja, hogy nem zavar ki senkit, akkor sem, ha nem vásárolunk!

6. Virágok tízezrei kapnak bőséges vizet

A riadó ideje alatt minden virágágyás és dézsa sokkal több vizet kap, így – hiszen tudjuk, a párolgás hőt von el – ez is enyhítheti majd a forróságot.

7. Biztonságban a munkások

Sokan nem kerülhetik el, hogy ne a szabadban dolgozzanak ilyenkor. Azok, akik a riadó alatt kaszálnak, kátyúznak, szemetet visznek el vagy éppen gazolnak előbb kezdik és előbb is fejezik be az aznapi munkát, emellett korlátlan mennyiségű hideg szódavizet adnak nekik, s klímás helyiségekből indulhatnak, illetve pihenhetnek ilyenekben. A kukások még vitamintablettákat is kapnak.

8. Lesz elég víz

Pécsett szerencsére a szárazság ellenére is minden elvárást kielégítő mennyiségben és minőségben rendelkezésre áll az ivóvíz. A Tettye Forrásház Zrt. szerint nincs szükség a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra.

Egy korábbi cikkünkben sorra vettük, hogy mi magunk hogyan tudjuk kivédeni a hőgutát! KLIKK IDE!