A BBC kapta a Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíját

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa 2000 óta minden esztendőben a Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjjal ismeri el egy-egy olyan sajtóorgánum vagy médiamunkatárs munkáját, mely hozzájárult az intézmény hírnevének öregbítéséhez. Idén – a sajtódíj történetében először – egy nemzetközi sajtóorgánumnak, nevezetesen a British Broadcasting Corporationnek, ismertebb nevén a BBC-nek ítélte oda a díjat az egyetem legfőbb döntéshozó testülete.

Immár tizenkilenc éves hagyomány a Pécsi Tudományegyetemen az Adventi Sajtószalon, melyen lehetőség nyílik a sajtó munkatársai számára kötetlen hangulatban, közvetlen hangnemben beszélgetni az egyetem vezetésével. A vendégek megtekinthették az Universitas Televízió összefoglalóját az év kiemelkedő eseményeiről, híreiről, majd Miseta Attila professzor, az intézmény rektora értékelte az esztendőt.

hirdetés

Az Adventi Sajtószalonon hirdették ki az idei Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíj nyertesét, melyet a PTE Szenátusának döntése értelmében a BBC érdemelt ki. Ebben jelentős szerepe volt a népszerű brit sajtóorgánum közép-európai tudósítójának, Nick Thorpe-nak, aki rendszeresen számolt be a PTE kutatásairól, elsősorban a Szigetvárnál folyó régészeti munkálatokról, ezzel öregbítve nemzetközi szinten is Magyarország első egyetemének hírnevét.

A BBC közép-európai tudósítója, Nick Thorpe a díjjal

Ezt követően Miseta Attila rektor életműdíjjal köszönte meg az Universitas Televízió főszerkesztőjének lelkiismeretes munkáját. Kosaras Attila a 26 éve „született” egyetemi tévé megálmodója és alapítója, a Navigátor című televíziós hírműsor mellett egy ismeretterjesztő előadássorozat, a Nyitott Egyetem is a nevéhez fűződik.

Az esemény a PTE Egyetemi Kórus Vokál együttesének ünnepi műsorával zárult. Lakner Tamás Liszt díjas karnagy ezúttal is meghitt, igazi adventi hangulatot varázsolt kórusával a pécsi egyetem alapítását egy gyönyörű szekkóval megörökítő Dr. Halasy-Nagy József Aulában.

hirdetés

Hirdetés