A biztonságos közlekedés a cél

Megtelt diákokkal az uránvárosi Tesco parkolója kedd délelőtt. A Magyar Autóklub tartotta a hagyományossá vált „Biztonságosan közlekedni egy életúton” közlekedésbiztonsági és oktatási programjának élménynapját. A szervezők az utcai közlekedés veszélyeire, és a felelősségteljes viselkedésre szeretnék felhívni a figyelmet.

hirdetés

A megjelent iskolások kerékpáron és autóval kerülgethették a bójákat az akadálypályákon, részt vehettek ütközésszimulációkban, sokan pedig az ún. „részegszemüveget” próbálták ki, ami imitálja a látás torzulását ittas állapotban.

Dr. Őri László alpolgármester szerint nagyon aktuális a június közepi időpont, hiszen most kezdődik a szünidő, megtelnek az utcák fiatalokkal, így nagyobb a közúti balesetek kockázata.

biztonságos közlekedés, hl04
Népszerű volt az ütközésszimuláció

Szerencsére az éves statisztikák azt mutatják, folyamatosan javulnak a számok, kevesebb a baleset, sérülés. Komoly munka van az eredmény mögött, köszönhető ez többek között az immáron 10 éves múltra visszatekintő látványos figyelemfelkeltő akciónak, amit a Magyar Autóklub szervez évente.

Az alpolgármester a diákok felé fordulva mondta, legyünk tudatosabbak és figyelmesebbek minden évben, hogy jövőre megint elmondhassuk – ismét javultak a baleseti statisztikák.

Őri azzal zárta, Pécs egy olyan város képét szeretné nyújtani, ahol az idősek és a fiatalok, az utcán közlekedők mind, nyáron is odafigyelnek egymásra.

biztonságos közlekedés, hl03
A szlalompálya állandóan foglalt volt

A fiatalokat Dobó Ferenc rendőrezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes is köszöntötte. Elmondta, a rendezvénynek a rendőrség szempontjából is kiemelt fontossága van, hiszen a közlekedés két legvédtelenebb korosztálya az idősek, akik már nem tudják, illetve a gyerekek, akik még nem tudják helyesen felmérni a veszélyt. Az utakon pedig a gyalogosok és a biciklisek vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők többszörösen olyan sérülékenyek, mint egy autós.

Ezért is fontos minél hamarabb megismerni és alkalmazni a KRESZ szabályait – mondta Dobó.