Ungár Péter: 150 milliárd elég lenne a felsőoktatási béremelésre

A felsőoktatásban dolgozók miatt emelte fel a szavát az LMP. Ahogy azt Keresztes László Lóránt frakcióvezető és Ungár Péter országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójukon elmondták, hazánkban sem az egyetemek, sem az ott oktatók nincsenek megbecsülve, holott a minőségi oktatás többek között a gazdaságfejlesztés záloga is.

– Ha a felsőoktatásról beszélünk, Pécs szimbolikus helyszín, hiszen az itteni egyetem hazánk első ilyen intézménye volt – mondta Keresztes.

Szerinte ha a versenyképességről van szó, arról, miképpen lehet felkészíteni a társadalmat a 21. századra, nem megkerülhető a minőségi oktatás szerepe. Nem is beszélve arról, hogy a gazdaság fejlesztésének szempontjából is fontos tényező. Az unióban az oktatásnak megbecsült szerep jut.

Ahogy fogalmazott, Magyarországon ezzel ellentétben nem tekintik prioritásnak az oktatás fejlesztését, sőt, még a szinten tartását sem. Úgy véli, a 2010 óta regnáló kormány támadást indított a felsőoktatás és a tudományos élet ellen.

– A vidéki felsőoktatási intézmények nehéz helyzetben vannak, ennek a tendenciának a legnagyobb vesztesei. Pécs ebben is az élen jár: a PTE szenvedte el a legnagyobb hallgatói létszámveszteséget a vidéki felsőoktatási intézmények közül – mondta a politikus. – Ha 2022-re előre gondolkodunk, egyértelmű, hogy a vezetőváltás nem elegendő. Az LMP számára kiemelten fontos a felsőoktatás helyzete, az is, hogy a vidéki intézményeket kiemelt támogatással kezeljék. Hiszen a vidékfejlesztés egyfajta bástyáját jelenthetik a tudományegyetemek.

Keresztes László Lóránt és Ungár Péter

Ungár Péter, a zöldpárt országgyűlési képviselője a bérezésekről beszélt.

– A felsőoktatásban dolgozók drámaian alacsony béreket kapnak. Több mint hetven százalékuk nettó keresete nem haladja meg a 200 ezer forintot, egy kezdő tanársegéd nettó bére pedig 150 ezer körül mozog.

Ungár szerint az egyetemeken tanítók béremelése bőven elférne a költségvetésben – ez mintegy 150 milliárd forintos tételt jelent. A jelenlegi kormány azzal, hogy magánosítja az egyetemeket, tulajdonképpen egy neoliberális felsőoktatási politikát folytat. Az pedig, hogy ilyen keveset keresnek, egy súlyos társadalmi probléma.

Újságírói kérdésre Keresztes elmondta, az LMP már többször kezdeményezte a felsőoktatásban dolgozók béremelését, de önmagában ez kevés. Szerinte egy olyan helyzetet kell megteremteni, hogy ha 2022-ben változás lesz, akkor egy világos programmal tudjanak előállni, ami mögé fel lehet sorakoznia az ellenzéki erőknek.