A kertvárosiak is elmondhatták

Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő számolt be szerdán a nemrégen útjára indított Kertváros Konzultáció eredményeiről. A déli városrészen élők mondhatták meg, hogy hol épüljön meg az új rendelőintézet, hol legyen központi játszótér és melyik iskolát korszerűsítsék.

hirdetés

Februárban indult útjára a Kertváros Konzultáció azzal a céllal, hogy a városrészben élők elmondhassák véleményüket a területen történő fejlesztésekről. Páva Zsolt szerint sikeres volt a kezdeményezés, hiszen közel négyezren válaszoltak a kérdőívben feltett kérdésekre.

– Az adatokból kitűnik, hogy a kertvárosiak véleménye megegyezik a várakozásainkkal, a mi elképzeléseinkkel is. Emellett az általuk adott válaszok segítségünkre lesznek az egyes konkrét fejlesztések során. Kiderült, hogy pécsi ügyekben érdemes kikérni a pécsiek véleményét – mondta a polgármester.

Csizi Péter a konzultáció részleteit ismertette. Egyetlen kérdésben, az új orvosi rendelőintézet helyszínével kapcsolatosan voltak megosztottak a válaszadók. A volt Honvéd kórház területe és a Nevelési Központ melletti Csontváry-sétányon található egykori PÉTÁV-irodaház közül szoros versenyben az utóbbi győzedelmeskedett. Az előbbire a válaszadók 45,7 százaléka szavazott, míg a sétányon lévő ingatlanra 51,5 százalékuk voksolt. A többi kérdésben azonban megegyezett a kertvárosiak álláspontja.

kertvárosi konzultáció, hl01
Páva Zsolt és Csizi Péter is sikeresnek tartja a konzultációt

– Egyértelmű üzenet ugyanakkor, hogy a városrészben élő válaszadók túlnyomó többsége, közel hatvan százaléka a Nagy Ferenc tér és a Tildy Zoltán utca által határolt területen képzeli el az új, nagy központi játszótér helyszínét a Diana térrel (33%) szemben. Az is egyértelmű, hogy a lakók a közbiztonság tekintetében a polgárőrség megerősítését és a térfigyelő kamerarendszer bővítését tartják a legjobb megoldásnak – fogalmazott a politikus.

A válaszokból az is kiderült, hogy a városrészben élők szerint leginkább az Árpád Fejedelem Gimnázium korszerűsítését tartják fontosnak, de szintén támogatják a biciklis közlekedés javítását célzó fejlesztéseket is. A helyiek jól fogadták a tavaly elindított Zöld Programot is, amelynek során több ezer fát és cserjét ültettek el a területen.

– Egyöntetű megerősítést kapott a városvezetés arra, hogy Kertvárosban építsék meg az új, élményfürdővel kiegészített, sportcsarnokot magában foglaló sportközpontot, hogy több új kutyafuttatót alakítsanak ki a városrészben, s ötből négy kertvárosi vallja, hogy a varjak ellen védekezni kell, mert azok megtelepedése problémákat okoz a városrészben – folytatta a felmérés részleteit Csizi Péter.

A válaszadók kifejthették véleményüket más ügyekben is. Sokan fogalmazták meg véleményüket az egykori FEMA üzletházzal és az Anikó utcai iskola épületének hasznosításával kapcsolatban, de sokak szeretnék, ha további fejlesztések történnének a tüskésréti sportközpont területén is.