A köszöneté a főszerep az Idősek Világnapján

Két napon keresztül fogadta a Kodály Központ a pécsi időseket az Idősek Világnapja alkalmából. Pontosan öt alkalommal telt meg a koncertterem, ami mintegy ötezer főt jelent. A köszöntőket követően a Pannon Filharmonikusok zenekar, szólózenészek, illetve a Fesztiválkórus is műsorral kedveskedett számukra.

hirdetés

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón elmondta, a város évezredes sikerességének egyik záloga mindig is az volt, hogy a tudást, az ismeretet, a tapasztalatot, sőt, a szeretet is képesek voltak a generációk egymásnak továbbadni.

Az a generáció, akit most köszöntünk, az átlagosnál is nehezebb helyzetben volt az elmúlt évszázad politikai viszonyai miatt, mégis sikeresen felnevelt egy újabbat, akik átvették felelősségteljes szerepüket. Gazdasági értelemben sem volt könnyű lábra állítani a várost – ezt is nekik köszönhetjük.

Páva Zsolt szerint a város sikerének záloga a generációk együttműködése

Az idősek jelentették a folytonosságot egy gyors világban, ahol különböző politikai érák, politikai viszonyok váltakoztak egy emberöltő alatt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében a generációk közti összefogás fontosságára, a kötelék erősítésére helyezte a hangsúlyt.

– Itt, Pécsen példás az összefogás az idősek és a fiatalok között. Lényeges, hogy ez már a társadalom legkisebb egységében, a családban is jelen legyen, a gyermekekben is, hiszen övék a jövő. A kulturális értékek és a tapasztalatok átadásán túl a személyes kötődések is fontosak, ezekből az életünk folyamán bármikor meríthetünk, az emlékek jelen lesznek bennünk. A generációk közti összefogásra, együttműködésre pedig mindig is szüksége lesz a városnak. Ez vezethet egy egyre jobbá váló társadalomhoz – fogalmazott.

Két nap alatt mintegy ötezer idős látogatott el a Kodály Központba

Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint a mai generáció alig gondol bele abba, mennyivel nehezebb is volt az előző évszázadban az aktív családosok, a gyermeket nevelők helyzete.

– Tagadhatatlan, hogy a mai korban sokkal jobb felnőni, mint két-három generációval ezelőtt. De az, hogy ma egy ilyen szabad világban élhetünk, nekik köszönhető, az ő aktivitásuknak, kitartásuknak – fogalmazott.

Elmondta, ez a rendezvény is csak egyetlenegy szóval, a köszönettel zárulhat. Fontos, hogy minden évben, minden helyen és időben megtaláljuk a lehetőséget arra, hogy kifejezzük hálánkat irántuk.