A migrációt kutatják Pécsen

Egész napos SEEMIG konferenciát rendeztek kedden Pécsen az európai országok be- és kivándorlási jelenségeinek kutatásáról. A különböző előadások a migrációval, humán erőforrással és a munkaerőpiaccal kapcsolatos rendszerekről szóltak.

hirdetés

A rendezvényen olyan szakértők, kormányzati tisztviselők vettek részt, akik munkájának fontos részét képezik a különböző, átfogó adatok feldolgozása. A SEEMIG workshop fő feladata, hogy olyan cselekvési tervet fogalmazzanak meg a jelenlévő szakemberek, amely alapján javítani lehet a migrációs mozgásokat rögzítő adatrendszerek minőségét és felhasználhatóságát.

A konferenciát Girán János, a pécsi önkormányzat kabinetfőnöke nyitotta meg.

– Nagy a felelősségem abban, hogy minden döntés-előkészítés olyan adatokra, információkra támaszkodjon, melyek egy jó alapot képeznek az elképzelés megvalósításához – fogalmazott Girán. – Nem mindegy ugyanis, milyen háttér és milyen adatok mentén dolgozunk, azért, hogy a legjobb eredményeket kapjuk.

seemig

A kabinetfőnök kiemelte, a jelenleg is zajló migrációs folyamatok népességfogyáshoz vezetnek, így a legfontosabb kérdés, hogy ez miként állítható meg, vagy hogyan fordítható vissza, amihez vonzó alternatívát és közeget kell biztosítania a városnak.

Füzér Katalin a pécsi önkormányzat szakértője, a PTE adjunktusa és a konferencia moderátora elmondta, a települési, különösen a nagy városok önkormányzatai nehéz helyzetben vannak, amikor tényeken alapuló stratégiai tervet kell készíteniük.

– A legtöbb esetben azzal szembesülnek a városok, hogy a migrációs adatok nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhetőek, így ez nagy kihívást jelent számukra – magyarázta Füzér. – A konferencia segítségével célunk egy olyan adatbázis létrehozása, mely képes a legfontosabb helyi társadalmak változásaival kapcsolatos adatok tárolására és frissítésére.

seemig

A SEEMIG (Managing Migration and its Effects in South-East Europe) névre keresztelt projekt célja, hogy egységes mérési és fogalmi rendszereket állítson össze, ezzel segítve a helyi, regionális és nemzeti szintű közigazgatási szereplők és politikai döntéshozók munkáját.

A projektet a KSH vezeti, Bulgáriában, Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában, Szerbiában és Magyarországon 28 partner, valamint a magyar államigazgatás, a helyi önkormányzat, kutató intézetek és kutatók, illetve a PTE vesz részt.

A konferencián előadást tartott többek között Melegh Attila, a SEEMIG projektvezetője, a Központi Statisztikai Hivatal vezető főtanácsosa, a Corvinus Egyetem egyetemi docense is, de Janovics László, a munkaügyi központ igazgatója részt vett a rendezvényen.

  • Pécsi Lakos

    A politikához van köze, kár kutatni. Az összes hazaáruló politikus ha elmenne, és valóban lenne 1 olyan ember, aki végzettségtől független normálisan tudná vezetni az országot, akkor máris nem menne el lassan minden 2. ember…

  • Szőcs

    Sajnos a bányák bezárása óta nincs elegendő munkahely. Nem konferencia hanem gyárak üzemek kellenek. Tudom ez a probléma immár 22 éves és mélyül. Szerintem 30ezer munkahely minimum hiányzik régiónkban.