A munkabalesetekben elhunytakra emlékezett a város

A volt munkaügyi központ épületénél leplezték le azt az emléktáblát, mely a munkabalesetekben elhunytak és megsérültek emléke előtt tiszteleg.

Hétfőn, a munkabalesetek áldozatainak pécsi-baranyai emléknapjának alkalmából avatták fel azt a Király utca 46. alatti kormányhivatal – korábban a munkaügyi központ – épületének falán elhelyezett új emléktáblát, mely a munkabalesetekben elhunytaknak és megrokkantaknak állít méltó emléket. A tábla elhelyezését a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége és a Munkástanácsok Országos Szövetsége kezdeményezte.

Sokan voltak kíváncsiak az emléktábla felavatására

Az eseményen részt vett Páva Zsolt, Pécs polgármestere, aki elmondta, hogy az emléktábla-avatás gesztusa azoknak szól, akik munkájuk során életüket vesztették egy nagyobb közösség, egy nagyobb cél szolgálatának során. Kiemelte, hogy Baranyában és Pécsett is átlag felett volt azoknak a száma, akik munkabalesetekben hunytak el. A városvezető példaként a vasasi és a pécsi bányákban történt szerencsétlenségeket hozta és hozzátette, hogy a bányászat éveiben minden évben számos ilyen tragédia történt. Mint mondta, az emléknap azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy napjainkban, a technológia fejlődésével ma már egyre kevesebb ember hal meg munkavégzés közben.

Perényi József és Nesztinger Péter leplezte le a táblát

Perényi József, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke kiemelte, hogy 2002-ben kezdték el megemlékezéseiket, és tavaly döntöttek úgy, hogy a belvárosban emléktáblát állítanak a munkabalesetekben elhunytak emlékére. Hangsúlyozta, hogy az emléktáblával és az emléknappal a céljuk az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy „egy életünk van”, arra pedig vigyázni kell. Kiemelte, hogy a nagyobb cégeknél a munka- és egészségvédelemmel nincsen gond, a kisebb cégek esetében viszont van még hová fejlődni.

Páva Zsolt meggyújtotta a munkabalesetekben elhunytak emléklángját

Nesztinger Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának főosztályvezetője beszédében elmondta, hogy ha valaki nem tartja vagy tartatja be a munkavédelmi szabályokat, az áldozatokkal járhat és sok esetben jár is. Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban 23 ezer olyan munkabalesetet regisztráltak, melyek hátterében szabálytalanságok állnak, ebből pedig 79 halálos baleset volt.

A tábla, ami azokra emlékeztet, akik munkájuk során hunytak el

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás előtti és utána következő pár évben sem fektettek elég nagy hangsúlyt a munkavédelem problémájára, így alakulhatott ki a munkáltatók és munkavállalók között egy olyan „cinkos együttműködés”, melynek eredményeként a hazai munkabalesetek száma nagymértékben megnőtt. Ekkor nem is lehetett tudni, hogy pontosan hány baleset történt, mert a munkáltatók megpróbálták azokat eltusolni, a munkavállalók pedig ebben partnerek voltak, noha így „ők húzták a rövidebbet”. A tragédiák mögött – folytatta – mindig lazaság, nemtörődömség állt, melyekből szerencsére ma már sokkal kevesebb van.

Az emléktáblát Nesztinger Péter és Palkovics Imre leplezte le és koszorúzta meg, de koszorút helyezett el a táblánál Müllerné dr. Juhos Bernadettel, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója is. A táblát Dohány Zoltán plébános áldotta meg.

Hirdetés