A Nagy Cselre készülnek a horvátok migránsokkal?

A beremendi határhoz egyetlen migráns sem érkezett hétfőn, ez pedig máris találgatásokra adott okot. Lehet, hogy valami hatalmas csel van a háttérben?

hirdetés

Az elmúlt hetekben szinte mindennap több ezer bevándorló lépte át a határt Beremendnél és Magyarbólynál, ám ez az áradat hétfőn megszakadt. Történt ez annak ellenére, hogy a magyarok nem zárták le a határátkelőhelyet, működik a tranzitzóna is,  ráadásul a horvátokhoz Szerbiából özönlenek a menekültek.

Egyre többen beszélnek arról, hogy valami nagy dolog készülődik a háttérben, ami azért sem lenne meglepő, mert a horvát kormány eddig is kapkodott, sokszor teljesen ellentmondásosan kezelte a helyzetet. Immár a magyar kormány is attól tart, hogy a horvátok a bevándorlókat az ellenőrzött határátkelők helyett inkább –  hatalmas létszámban – a  zöldhatárra szállítják majd, mert ilyen módon gyorsabban és könnyebben tovább tudják küldeni őket.

Bár a Dráva természetes határt képez, egyes vélekedések szerint a horvátok most azzal akarják megkönnyíteni az átjutást migránsok számára, hogy mesterségesen egy méter alatt tartják a folyó vízszintjét, így pedig gázlókat tudnak kialakítani a homokpadoknál.

Deák Péter biztonságpolitikai szakértő már korábban is arról beszélt, hogy a Dráva nem képez legyőzhetetlen akadályt, hiszen az átúszható, így aligha fogja megállítani azokat, akik több ezer kilométert tettek meg eddig, és Európába akarnak eljutni.

Jelen állás szerint pedig ha a zöldhatárt választják a migránsok, akkor csak folyón keresztül tudják kikerülni a kerítést, hiszen az már szinte teljesen kész, a drótakadályt pedig már ki is húzták.