A nemzetek tanítójára emlékeznek Pécsett

A reformáció 500. évfordulójához illeszkedve szerdán nyílt meg az a kiállítás a Pécsi Református Kollégiumban, amely Johannes Amos Comenius protestáns püspök, az első modern pedagógus munkásságát mutatja be.

hirdetés

Az első modern pedagógus, a nemzetek tanítója – így szokás emlegetni a cseh Comeniust, aki valóban máig meghatározó alapokat tett le a pedagógiában. Azt talán kevesen tudják, hogy apai ágon magyar ősei is vannak, több országban, köztük Magyarországon, Sárospatakon is tevékenykedett. A protestáns Cseh Testvérek püspökévé is megválasztották, így az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Pécsi Református Kollégiumban, és munkáját, jelentőségét tárja a látogatók elé, szervesen illeszkedik a reformáció idei jubileumi évéhez.

Hoppál Péter államtitkár mutatta be a kiállítást

Erre is utalt megnyitóbeszédében Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a kultúrához való hozzáférés, a széles körű iskoláztatás is a reformáció révén érhette el mai formáját. A pécsi országgyűlési képviselő vázolta: Csehország és Magyarország közép-európai kapcsolata sok száz évre nyúlik vissza, ennek egyik példája, hogy az elüldözött cseh huszitákat hazánkban, Baranyában is szívesen fogadták. Comenius jelentőségét méltatva Hoppál Péter kiemelte: az élethosszig tartó tanulás, az egymásra épülő tananyag, a korosztályhoz illő oktatás mind-mind olyan elem a mai pedagógiában, amelyet az 1592 és 1670 között élt Comeniusnak köszönhetünk.

Juraj Chmiel cseh nagykövet magyarul köszöntötte a résztvevőket

A pécsi kiállítás a cseh Comenius Múzeum és a Pécsi Református Kollégium együttműködésével, a cseh nagykövetség segítségével jött létre, a tárlatot Juraj Chmiel, Csehország budapesti nagykövete nyitotta meg. A nagykövet magyar nyelvű beszédben köszöntötte a résztvevőket, és többek között felelevenítette Comenius magyar kapcsolatait is.

A megnyitó után a nagykövet rögtönzött történelemórát is tartott, a református iskolaközpont diákjai ugyanis a V4-ek (Szlovákia, Cseh-, Lengyel- és Magyarország) modern kori történetét bemutató tárlatot is készítettek. A Comenius-kiállítás november 4-éig, az iskola nyitvatartása alatt, hétköznapokon 8 és 17 óra között tekinthető meg.