A nordmann a legnépszerűbb idén

Kevesebb fenyőfával készülnek idén az árusok, ugyanis biztosra akarnak menni, hogy ne maradjon a nyakukon egy darab sem. Jó hír, hogy az árak nem emelkedtek a tavalyiakhoz képest, a fák azonban jó minőségűek és hazai termesztésűek. A nordmann a legnépszerűbb az árusok szerint.

hirdetés

A város több pontján és a bevásárlóközpontok parkolóiban is árulnak fenyőfát az árusok. A vásárcsarnok körül tett sétánk alatt megkérdeztünk néhány kereskedőt és őstermelőt az idei felhozatalról. Elmondták, érezhető, hogy szegényebbek az emberek, de bíznak benne, hogy az összes fenyőjük elfogy.

Árak tekintetében nincs számottevő változás a tavalyihoz képest: kétméteres lucfenyőt kettő-négyezer forintért is lehet már kapni, azonban a népszerű nordmann vásárlásához mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, egy-egy kétméteres darabért, akár 15 ezer forintot is elkérhetnek.

Az egyik árustól megtudtuk, hogy az ezüstfenyőt egyre kevesebben keresik, mert ez a legszúrósabb.

A fenyők árát viszont nem méterben, hanem darabra határozzák meg a kereskedők. Az ár függ annak méretétől és formájától is. Az olcsó luc vesztett népszerűségéből, leginkább azok választják ezt a fajtát, akik a legkevesebbet szánják a nappali téli díszéhez. Sokan inkább vesznek csúnyácska, vagy hibás nordmannt, amit még meg tudnak fizetni. A legszebb, legdrágább darabokat csak az igazán tehetősek vásárolják. Azok, akiknek nem számít az ár.

karácsonyfa választék4

Az egyik őstermelő elárulta, hogy tavaly több fát hozott, mint az idén, szerencséjére az összes elfogyott. Számít rá, hogy most sem marad felesleg, de mint mondta, ez attól is függ, elszegényedtek-e az emberek az elmúlt egy év során.

fatérkép

A térképre kattintva megtudhatja, hol árulnak Pécsett fenyőfát idén

Az első árusok az uránvárosi piacnál, a Bajcsy-Zsilinszky és a Nagy Lajos király útja kereszteződésénél, a vásárcsarnoknál, valamint a Diana téri piac mellett és a Domus-parkolóban bukkantak fel a hétvégén, azonban az igazi nagy dömping hétfőn kezdődött. A kereskedők hivatalosan 24-én délig árulhatják a fáikat. A Biokom Nonprofit Kft. egyébként összesen ötven engedélyt adott ki az említett három helyszínre.

Bár az árusok remélik, hogy egy fa sem marad a nyakukon, ha mégis, azok elszállításáról nekik kell gondoskodniuk. A Biokom fenyőfagyűjtő járata január 6-án indul, az összedett fákat újrahasznosítják majd

[box title=”Van, aki műfenyőt választ”]Nem mindenki válogat az élő fenyők között, sokan ugyanis azok mű változatait részesítik előnyben. Számtalan típus létezik: kicsitől a nagyon át, egészen az élethűig terjed a kínálat, sőt vannak kimondottan extrém, mondhatni ízléstelen darabok is. A bevásárlóközpontok és a lakberendezési áruházak kínálatában évről évre egyre több rózsaszín, fehér, fekete és más, semmi esetre sem karácsonyfához méltó színű és fazonú példány szerepel.[/box]

  • tuni

    Remek és naprakész térkép. Kár, hogy az egész városban csak 6 fenyőárus van.. 🙁