A pécsi tripla vasember: 700 kilométer egyhuzamban

Összesen csaknem 700 km-t tolt le egyhuzamban a pécsi Mindum Károly egy hamburgi versenyen. Az ötvenhét éves környezetmérnök teljesítette a tripla ironmant, és nem is akárhogy: jóval szintidő alatt, 51 órán belül lenyomta a távot. Magyarországon rajta kívül mindössze tíz embernek sikerült végigcsinálni Európa leghosszabb folyamatos triatlon versenyét.

hirdetés

– Az emberek többségének a szimpla ironman is erőn felüli teljesítménynek számít. Ön ennek a háromszorosával küzdött meg. Hajtja a versenyszellem?
– Nem igazán szeretek versenyezni, a sportban a teljesítmény érdekel. Életem első tripla ironman-jén az volt a cél, hogy szintidő, azaz 58 óra alatt beérjek a célba, és ez sikerült. Világ életemben szerettem feszegetni a határaimat, egyetemista koromban sem az egyszerű sportokat kerestem, a kihívás érdekelt. Sziklát másztam és barlangásztam. Aztán idősebb koromra, a családalapítás után ismerkedtem meg a triatlonnal, és beszippantott ez az életérzés.

A sima Ironman 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42 km futásból áll, a tripla ennek értelemszerűen a háromszorosa, vagyis 11,4 km úszást, 540 km kerékpározást és 126,6 km futást kell lenyomniuk a versenyzőknek.

Mindnum Károly

– Vagyis nem huszonévesen kezdett vasemberkedni?
– Nem, és már jócskán családos ember voltam, amikor az ultra sportok (24 órás futás, dupla, tripla ironman) felé fordultam. Bármilyen furcsa, az ilyen nagy teljesítményt igénylő versenyeken nem a fiatalok járnak elöl.

– Pedig azt gondolná az ember, hogy egy zsengébb szervezet könnyebben megbirkózik 700 km-rel…
– Épp ellenkezőleg. Inkább a 40-50 éves korosztályra jellemző, hogy végigcsinálják az ultra kihívásokat. Egy ilyen versenyre nem lehet egy év alatt felkészülni, szükség van hosszabb távú sportmúltra, hogy az ízületek megerősödjenek és megfelelően edzett legyen a test. Emellett fontos a mentális felkészültség és ott van az akarati tényező. Bizonyos genetikai adottság is kell, ami gyakran felkészüléssel sem pótolható. Nekem öt évembe telt, mire el mertem indulni Európa leghosszabb triatlonján.

Egy kis érdekesség

A tripla ironman versenyen a résztvevők hozzávetőlegesen 30 000 kalóriát égetnek el, amit érthető módon nem lehet szilárd ételekkel pótolni. Károly a verseny közben a tésztaételek és a rizs mellett bébiételeket is fogyasztott, illetve mesterséges táplálékkiegészítőkkel, magnéziummal, kalciummal, sótablettával és különféle gélekkel tartotta formában magát. A megfelelő energiapótlás ugyanis döntő mértékben hozzájárul ahhoz, hogy mennyire sikeres a táv teljesítése.

– Hogyan lehet felkészülni egy ilyen versenyre, egész nap a medence, a futópálya és a bringa között ingázik?
– Ez azért túlzás, de tény, hogy a sport úgy tartozik bele a napi rutinjaim közé, mint a fogmosás vagy az evés. Hetente háromszor úszok hosszabb, négy-ötezer méteres távot, és két technikai edzést tartok edző segítségével, átlagosan 10-20 km-t futok, és hétvégente hosszabb távokat, 200 km-eket tekerek. Emellett vannak konditermi edzéseim is. Persze ezek közül nincs mindegyik minden nap, szépen elosztva, az évszaktól és a felkészülési időszaktól függően osztom be az időmet. A munkára és a családra is marad bőven idő.

Mindnum

– Beszéltünk a határokról, mégis meddig lehet feszíteni a húrt?
– Nem tudom, majd szólni fogok, ha úgy érzem elértem a végpontot. Tényleg nagyképűség nélkül mondom, de rosszabbra számítottam a tripla ironman tekintetében, úgy érzem még mindig maradt bennem egy kicsi. Egyébként feltételezem nincs olyan, hogy elérem a határt, ha az ember tisztességgel felkészül minden szinten, akkor meg tud csinálni szinte bármit. Gondoljunk csak a harmincszoros ironman versenyre, ahol a résztvevők harminc napon keresztül minden nap végigcsinálják az ironmant.

– És mi lesz a következő kihívás?
– 
A következő évben a triatlon mellett nagyobb hangsúlyt fektetek a kerékpárra. Terveim szerint ebben a sportágban keresek újabb kihívásokat.

Mindum Károly civilben környezetmérnök, Biokom Kft.-nél a hulladéklerakók vezetésével foglalkozik. Munkahelye is támogatta abban, hogy képviselhesse Pécset a hamburgi versenyen. Egyébként a Fittbike SE sportolója, és ebben a minőségében a Pécsi Napokon is találkozhatunk vele. Szeptember 20-án 17.00-kor a Széchenyi téri sportnapon tanácsokat és edzésterveket kérhetünk tőle.