A perzsa birodalom központjával szövetkezik Pécs

Shiraz nem egy utolsó hely, elismerő a dicséretük

A Perzsa Birodalom egykori fővárosával fűzte szorosabbra a pécsi önkormányzat a kapcsolatot. Az iráni Shiraz városa másfél millió lakosával ma is virágzó kulturális és gazdasági központ.

hirdetés

 

Pécsre látogatott Alireza Pakfetrat, az iráni Shiraz város polgármestere és delegációja, hogy felmérjék a két város együttműködésének lehetőségeit. A tárgyalások befejeztével az iráni és a pécsi városvezetők aláírtak egy szándéknyilatkozatot a megkezdett és kialakított kapcsolat folytatásáról.

Shiraz, Irán hatodik legnagyobb városa a kulturális, történeti és regionális vonatkozású hasonlóságokra építkezve működik együtt Péccsel a jövőben – derül ki abból a szándéknyilatkozatból, amelyet Páva Zsolt, Pécs és Alireza Pakfetrat, Shiraz polgármestere írt alá Mohammad Reza Morshedzadeh iráni nagykövet jelenlétében, kedden délután a Vasváry Házban.

Shiraz nem egy utolsó hely
Shiraz nem egy utolsó hely

A Páva Zsolt, Pécs polgármestere által jegyzett előterjesztés szerint Shiraz és Pécs önkormányzatai ezzel a gesztussal elhatározták, hogy a jövőben a „keleti nyitás” politikájának jegyében azon dolgoznak, hogy erősödjön a magyar és az iráni emberek közötti megértés és barátság. A nyilatkozatban a két fél továbbá szorgalmazza, hogy egyenrangú felekként együttműködéseket építsenek ki a gazdaság, az infrastruktúra, a befektetések, a kereskedelem, az oktatás, a művészet, a kultúra, a sport, az egészségügy és a turizmus területein.

iran pécs

Mindemellett a két város tudományos együttműködést is tervez, hiszen Shiraz és Pécs egyetemei már szoros kapcsolatban állnak egymással. Ennek a tudományos kooperációnak a célja a közös kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem területeinek még hatékonyabb felvirágoztatása, valamint az egyetemi oktatói és diákcsere programok felélénkítése.

Shiraz történelme is érdekes, nem csak gazdasági élete
Shiraz történelme is érdekes, nem csak gazdasági élete

A másfél millió lakosú Shiraz az iráni Fársz tartomány székhelye, a perzsa kultúra központja, regionális centrum, mely az ország délnyugati részében, Teherántól ezer kilométerre helyezkedik el.

Shirázt az irániak a XIV. századi költő-legenda, Háfezre való hivatkozással a perzsa költészet, továbbá a citrusfa ligetek, a rózsák, a fesztiválok városának tartják. Szőlő- és borkultúrája 1800 éves: a híres shiraz szőlőfajta is a város nevéről kapta elnevezését.

Gazdasága elsődlegesen a tartomány mezőgazdasági termékeire épül, de a városban olajfinomító is működik. Shiraz emellett az ország elektronikai iparának egyik fő központja is.

Egyeteme az 1946-ban alapított Pahlavi Egyetem Irán három legjobb kutatás-orientált oktatási létesítményének egyike. Az ősi település története során többször is volt a Perzsa Birodalom fővárosa.