A szocik szerint új emberek kellenek

A szocialisták a közgyűlés zárt ülése alatt sajtótájékoztatón ismételték el korábbi álláspontjukat, ugyanakkor némi zavar is keletkezett, miután nem igazán tudták, hogy a központi sajtómeghívóban kik kiket tiltottak le. Egy komlói MSZP-s már azt is tudja, hogy Pécsen ki akar polgármester lenni a Fidesznél. 

hirdetés

A pécsi közgyűlés pénzügyi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót, Gulyás Emil, az MSZP városházi képviselője és a komlói Szakács László, az MSZP parlamenti képviselője. Szakács arról beszélt, hogy “meg fogják keverni az adókat, rossz döntéseket hoznak, összevonnak kulturális intézményeket”.

A komlói volt alpolgármester hozzátette, a pártállami időket idézi a Fidesz-KDNP frakciószövetség elnökségének létrehozása, ez egy kísérlet, a Pécsi Vízműnél és a Zsolnay-gyárban történtek után ide befektető nem jön. Mindenesetre Szakács szerint fel kell oszlatni a közgyűlést és új választásokat kell kiírni, mert nem tudják helyrehozni a város helyzetét, látták az elmúlt nyolc évet.

A korábban városvezető MSZP politikusa azt mondta, hogy teljesen új politika, új emberek kellenek, akik tízezer munkahelyet és 15 ezer egyetemistát tudnak hozni. A fideszes városvezetés elvesztette a fideszes kormány bizalmát. Páva Zsolt polgármester nyakára ültették azt a bizottságot, amit két fideszes polgármester vezet, az egyikük polgármester akar lenni – mondta.

– Ha a polgármesterben már nincs is tartás, legalább egészséges életösztön lenne benne, hiszen most mindent ő fog aláírni – mondta.

A politikus arra a kérdésre, hogy miért postáztak olyan meghívót az MSZP-sek a saját sajtótájékoztatójukra, melyben kikötötték, hogy bizonyos médiumok nem kérdezhetnek tőlük, azt mondta: “Bocsánat, a kérdést nekem címezte, de nem fogok rá tudni válaszolni, nem én küldtem ki, biztos vagyok benne, hogy ennek a helyzetnek szól. Félnek és van rá okuk”. Ezt követően azonban ismételten arra hívták fel a figyelmet a sajtómunkások, hogy az MSZP meghívójáról van szó, azt felelte: “Ja, hát igen, ja, hogy a miénkben, ja, tudja, a fideszes pártmédiának nem válaszolunk”.

Gulyás Emil, az MSZP városházi képviselője egyébként beszélt arról is, hogy ugyanazokkal a személyekkel, városvezetőkkel nem lehet nekimenni a bajoknak. A hatalmas felháborodás után újabb bizottságot hoztak létre, a konszolidációs csomagot, a megszorító csomagot még nehezen lehet átlátni. Orbitális hazugság, hogy csak a multikat érinti az építményadó, negatív irányba hozzák a várost, előbb-utóbb nem is lesz értelme itt élni.

Arra az ellenzéki portáltól érkező kérdésre, hogy mégis mit tennének másképpen, hiszen korábban 40 milliárdos adósságot hoztak létre, illetve egy 6 milliárdos hiányt egy ingatlancsomag eladásával kompenzáltak, azt mondta: “szembesítenék a kormányt azzal, hogy elégtelen az önkormányzatok finanszírozása”.

Emlékezetes, hogy kormányzati támogatással a Magnus Aircraft a közelmúltban jelentette be, hogy Pécsen építi fel új repülőgépgyárát, az ITSH a belvárosban már két irodaházat működtett, az amerikai Harman kormányzati támogatással szintén megvetette a lábát Pécsen, a közel 1000 főt foglalkoztató Hauni újabb bővítésre készül, az Amalgan szintén megtette ezt, új raktárbázist hozott létre a Bader a nyugati városrészben, de például a Matro, vagy éppen a Kontakt Elektro is folyamatosan fejleszt, ahogyan a dohánygyár is. Ugyanakkor megemlíthető, hogy a Pécsi Tudományegyetem hivatalos adatai szerint jelenleg is 20 ezren tanulnak az universitas különböző fakultásain. Az egyetem kormányzati támogatással 24 milliárdos fejlesztést tervez.

A testület feloszlatása után egyébként egy új választás kiírása és megtartása a város lakóinak 50 millió forintjába kerülne a választási bizottság becslése szerint.