Aggódik Pécs közszolgáltatóiért az LMP

Az LMP szerint Pécs elveszítette önkormányzati jellegét. Legalábbis erről szólt az a sajtótájékoztató, amit Keresztes László Lóránt, a párt helyi képviselője, parlamenti képviselőjelöltje és Hohn Krisztina, az Új Kezdet párt alelnöke tartott szerdán Pécsett.

Keresztes súlyos költségvetési hiányról beszélt, amiről szerinte már az év elejétől lehetett tudni, ám a városvezetés nem tud választ adni a gazdaságfejlesztéssel és a költségcsökkentés politikájával kapcsolatban felmerülő kérdéseire.

A politikus szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy a pécsi fideszes vezetés és a kormány között egy háttéralku köttetett, amikor Pécs az év végi hajrában egy „mentőcsomagot” kapott.

Az LMP attól tart, hogy a kormány ennek fejében a helyi közszolgáltatókra is ráteszi a kezét – a vízszolgáltatóra, a közösségi közlekedésre –, ezek is ama bizonyos háttéralku részét képezik.

– Ezekre a kérdésekre sem kaptam egyértelmű választ a polgármestertől, így a kormányhoz fordulunk, mi áll emögött – nyilatkozta Keresztes.

Keresztes László Lóránt és Hohn Krisztina

– Pécs kapitulált, elvesztette az önállóságát, önkormányzati jellegét – fogalmazott. – Ez több okból is aggályos, hiszen a gazdaság fejlesztéséhez városi, helyi döntéshozók szükségesek, a tárgyalópartnerek nem a központi vezetéssel egyeztetnek. Éppen ezért, ennek a háttéralkunak a hatását minden pécsi érezni fogja.

A zöldpárti politikus szerint a kormány jövőre a kistelepülések önállóságát is kikezdené, akárcsak a mostani pécsi minta alapján a nagyvárosokét.

Hohn Krisztina, az LMP-vel társuló Új Kezdet alelnöke, pécsi-komlói képviselőjelöltje és Mánfa polgármestere elmondta, szerinte a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya az önkormányzatiság volt, most pedig ez a rendszer értelmetlenné válhat, ha csorbítják az önrendelkezési jogot a településeken.

– Pécsen most a harmadik gyámhatósági intézkedés ez – fogalmazott a kormánytámogatással kapcsolatban. – Ezzel azt már hivatalosan elismerte a kormány, hogy Pécs vezetői alkalmatlanok feladatuk ellátására.

Hohn Krisztina szerint ha Páva Zsolt elismeri, hogy gyámság alá helyezték, időközi választás szükséges a városban. A politikus amondó, hogy a kormány ne kölcsönt adjon, hanem biztosítson megfelelő forrást.

Hirdetés