Ahol az amerikai nagykövet is kézzel ette a punyát

Készül a lecsó

Három lakásétteremből csak egy maradt talpon Pécsen. A Kulinárium és a Flatorante távozása után a terep a hagyományos cigány ételeket bemutató Kóstoldáé, ahol már megfordult az amerikai és a kanadai nagykövet is, és még ENSZ-delegációt is fogadtak.

hirdetés

Egy éve töretlen a cigány lakásétterem sikere

Pécsen egy időben több lakásétterem is működött, ma azonban már csak egy üzemel, de az nagyon. A Komját Aladár utcában egy éve megnyitott Kóstolda (amelyről korábban itt írtunk) nem csupán Pécs első cigány étterme, de a város egyik legnépszerűbb étkezője is, már ha azt vesszük, hogy hetente csupán két alkalommal vannak nyitva.

A 2004-ben alakult Színes Gyöngyök Egyesület által megálmodott és létrehozott lakásétterem célja – mint azt lapunknak Várnai Anna, az egyesület elnöke mondta – az, hogy az idelátogatók, akik megkóstolják például a tradicionális cigány punyakenyeret, vagy a lecsót, a hagyományos roma ízeken keresztül a cigány kultúrát is szívesebben fogadják majd be. Ha pedig azt megismerik, akkor talán a velük szemben álló előítéletek is tompulnak majd – mondta.

A Parno Garszt is itt lakomázott
A Parno Graszt zenekar is itt lakomázott

A nyitás óta – mesélte Várnai Anna – rengetegen jártak már az étteremben, amely az első tervek szerint hetente egy alkalommal nyitott volna ki, de a hirtelen és váratlan érdeklődés láttán ez módosult heti két alkalomra, amelyek során a vendégek előzetes bejelentkezés után kóstolhatják meg a finomságokat.

Colleen Bell, Girán János alpolgármesterrel, és Lisa Helfand kanadai nagykövettel
Colleen Bell Girán János alpolgármesterrel és Lisa Helfand kanadai nagykövettel

Nem csak sokan járnak ide, de sok híresség is megfordult már az étteremben. A Kóstoldában megvendégelték például Colleen Bell amerikai nagykövetet is, akivel egy időben egy ENSZ-delegáció is érkezett volna, akiket így másnap tudtak csak fogadni. A nagykövet egyébként végigkóstolt egy komplett menüt: tyúkhúslevest, fokhagyma- és paradicsommártásos főtt húst, lecsót punyakenyérrel, kakaspörköltet kapros túrós galuskával, és réteseket. Három és fél órát maradtak – mondta Várnai Anna – és amit lehetett, azt kézzel ették, ahogy a romák.

Amikor a kakaspörköltet megkóstolta, Colleen Bell azt mondta, hogy már tudja, mit lehetne tenni azzal a kakassal, aki a háza mellett minden hajnalban kukorékolással ébreszti – mesélte nevetve Várnai Anna.

Kanada nagykövete is jóllakott már itt, jöttek spanyol és német egyetemekről professzorok, akiket kifejezetten a cigány ételek híre vonzott városba. Külföldi üzletemberek tartottak már céges összejöveteleket a közösségi térként is funkcionáló étteremben, evett itt spanyol banánültetvényes, és Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész is – mondta Várnai Anna.

Mindemellett pedig jótékonysági és adománygyűjtési rendezvényeknek is helyet adtak, ennek köszönhetően egy súlyos szembetegségben szenvedő kislánynak és egy sejtsorvadásos betegséggel küzdő lánynak is gyűjtöttek pénzt a drága műtéteikre.

Készül a cigány rétes
Készül a cigány rétes

A népszerűségük tehát töretlen – a lecsójukért megvesznek az emberek –, amire Várnai Anna nagyon büszke. Ahogy arra is, hogy a vendégeik kérésének eleget téve publikálhatták hagyományos cigány ételeik receptjeit is, először csupán honlapjukon, nemrég viszont már könyv formájában is, amelyet mindenki meg is vehet a Kóstoldában, felajánlásos alapon, ezzel is támogatva az egyesület munkáját. Azonban nem feltétlenül kell a receptkönyv azoknak, akiket érdekelnek a cigány ízek, hiszen a Kóstoldában előzetes egyeztetés után a vendégek és a szakácsok főzőesteken és főzőklubokban itt együtt is elkészíthetik kedvenc fogásaikat.

A jövőre nézve is vannak terveik. Várnai Anna elmondta, hogy a menüben is újítanak majd kicsit, de egy női klubot is indítanak nemsokára.

A néhai Kulinárium és a Flatorante

A 2014-ben nyitott Kulinárium Lakáséttermet Serényi Ákos hívta életre, aki a nemzetközi hírnevű orfűi Kulinárium Muskátlit, valamint az ott található – a Baranya Megyei Értéktárba is bekerült – Kemencés Udvart is vezette. A Kulinárium minden bizonnyal Pécs legkisebb hivatalos, lepapírozott, NAV által is engedélyezett étterme volt. A Majorossy Imre utcában állt, és ahogy azt egy lakásétteremnél szokás, csak előzetes regisztráció után várta vendégeit, azokból is maximum 17-et.

 

Kicsi volt, de jó.
A Kulinárium kicsi volt, de jó

Az ételeket és borokat is előre le kellett egyeztetni a vendéglátásban jártas vezetővel, aki a Kulináriumot nemrég, 2016 elején hirtelen bezárta. Serényi Ákos ugyanis nyugdíjba vonult, gyermekei viszik tovább orfűi éttermeit, a pécsi lakásétteremre így nem jutott már ember. A Kulináriumot Serényi búcsúzó Facebook-bejegyzésében gasztronómiai művészetnek és munkássága koronájának nevezte.

Csak egy, a profi Kulináriumos fogások közül
Csak egy, a profi Kulinárium-fogások közül

A 2010-es évek elején nyitott a Flatorante, amely nem volt hivatalos étterem, e-mailben kellett ide helyet és időpontot foglalni, a vendégek az „étterem” címét is így tudták meg, de a menüt is ezen a módon egyeztethették le.

A Flatorante stábja újságokban és Facebookon is hirdette felvállaltan amatőr, de lelkes és hozzáértő munkáját, amely így a lakáséttermek külföldi trendjébe illeszkedett.

Várták a vendégeket, szép asztallal
Várták a vendégeket, szép asztallal

Kerestük a lakásétterem gazdáit, de mivel 2013-ban voltak utoljára aktívak a közösségi oldalon, nem valószínű, hogy a hely működne.