Egy hét múlva akciókkal nyit az állatkert

A fókák is tuti Pécsre voksolnának

Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón jelentették be az új állatkert megnyitásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

hirdetés

Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint néhány évvel ezelőtt, még a szocialista városvezetés idején az is kétséges volt, lesz-e a jövőben Pécsnek állatkertje. Emlékeztetett rá: egy leromlott állapotú, korszerűtlen vadasparkot örököltek elődeiktől, amely ráadásul veszélyeztette a város ivóvízbázisát, s ezért a bezárás, felszámolás fenyegette. Gyakorlatilag a zöldhatóság jóindulatán múlt, hogy működhetett az állatkert.

– Elődeinknek nemigen volt megoldási elképzelésük, mert a korábbi finanszírozási rendszerben mindössze 50 százalékos támogatottsággal tudtak volna fejleszteni. Mi elértük a kormánynál, hogy a beruházást teljes egészében európai uniós forrásból fedezzük – mondta.

zoo2 - g
Csizi Péter és Páva Zsolt részletezték az eddigi eredményeket

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint olyan új állatkertet építettek, amely elsősorban a pécsieké, az itt élő családoké, a felnövekvő nemzedéké lesz.

– Azt szeretnénk, ha minél többen érkeznének a városból, a megyéből és a Pécsett megforduló turisták is látogatnák a parkot. Ez teljesíthető és elvárható ettől a rendkívül gazdag, kompakt, XXI. századi létesítménytől – mondta, hozzátéve: a létesítményben az új állatok között találhatunk többek között pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebracápát, szirti cápát, hiúzt, oroszlánt.

A május 21-én, szombaton 9 órától a nagyközönség előtt hivatalosan is megnyíló pécsi állatkert az első hétvégén kedvezményekkel, sőt külön buszjáratokkal és kihelyezett belépőárusítással várja a pécsieket és a turistákat. Forgalomkorlátozásra is számítani kell. A pécsi önkormányzat fontosnak tartja a legifjabb generáció környezettudatos nevelését, az állatvilág megismertetését, ezért pénteken reggel 9 órától elsőként a pécsi általános iskolák első osztályos tanulói nézhetik meg a parkot, így a pécsi apróságok vehetik birtokba először az állatkertet.

A megnyíló állatkertet a nagyközönség május 21-én és 22-én rendkívül kedvezményes áron veheti igénybe. A 14 év alatti gyermekek ingyen tekinthetik meg a vadasparkot, míg a 14 év felettieknek egységesen 1500 forintot kell fizetniük, a Tüke-kártyával rendelkezők viszont 1000 forintért járhatják körbe a létesítményt.

állatkert, hl10

A belépésre jogosító karszalagot május 21-én és 22-én a város öt pontján kihelyezett mobil árusítóhelyeken is megvehetjük. Az uránvárosi, a kertvárosi és a gyárvárosi buszvégállomáson, az Indóház téren, valamint a Jókai u. – Kálvin u. – Vasút utca által határolt területen, a MÁV-pályaudvarral szembeni parkolóban is lesz belépőértékesítés.

A pécsieknek azzal is szeretnének kedvezni, hogy május 21-én és 22-én Buszozoo névre keresztelt ingyenes buszjáratokat indítanak félóránként az uránvárosi, a kertvárosi és a gyárvárosi buszvégállomásról, valamint a Jókai u. – Kálvin u. – Vasút utcánál lévő parkolóból. A buszok igénybevételéhez elegendő a megvásárolt karszalag felmutatása. Emellett a menetrend szerint induló 34-es, 35-ös, 35Y mecseki járatokat is sűrítik. A vasútállomás mellett külön gyermekfoglalkoztatót is kialakítanak, hogy a várakozást megkönnyítsék a családoknak.

Fontos tudni, hogy az állatkert környékén autóval nem lehet majd megállni, ezért útlezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani. Az állatkert melletti parkolókhoz kizárólag a mozgássérülteket engedik fel. Megállási tilalom lesz érvényben május 20-án, pénteken 10.00 és 18.00 óra között az Ángyán János utcában a Károlyi M. – Demokrácia u. közötti szakaszon.

Szintén tilos lesz megállni május 21-én, szombaton 6.00 órától május 22-én, vasárnap 18.30 óráig az Ángyán János utca (Bárány út) mindkét oldalán a Lapisi úttól a Demokrácia utcáig, valamint a Málics Ottó utca mindkét oldalán a Szőlő utcától a Hunyadi János utcáig. Május 21–22-én 9.30 és 18.30 óra között lezárják az Ángyán János utcát a Lapisi úttól a Demokrácia útig, valamint a Málics Ottó utcát (Fenyves sort is érintve) a Szőlő utcától az Ángyán János utcáig. A zárásokon csak a mentők, tűzoltók, mozgássérültek és a külön-, valamint menetrend szerinti buszok mehetnek át, valamint a lakcímkártyájukat bemutató lakosok.

Az állatkert 2014-es bezárásakor megtartott Búcsúzoo-programon regisztráltakat e-mailben értesítik a szervezők, akik szintén ingyen tekinthetik meg az új parkot. A belépőjüket ők a Széchenyi téri Tüke Irodában vehetik át, ugyanakkor a szervezők a várható nagyobb látogatószám miatt arra kérik őket, hogy lehetőség szerint vasárnap reggel tegyenek sétát az állatkertben. Nyitvatartás Az állatkert reggel 9 órakor kinyitja kapuit a látogatók előtt és este 19 óráig nyitva is lesz mindkét napon. A létesítmény pénztára 18 órakor zár be, így akár még azok is eljuthatnak a létesítménybe, akiknek erre csak késő délután lesz idejük.

Kedvezményes jegyek
a nyitóhétvégén 14 év alatt: ingyenes
14 év felett: 1500 forint
Tüke-kártyával: 1000 forint

Buszozoo-járatok

Gyárvárosi buszvégállomás
Indul: 8.30 és 17.30 között félóránként

Uránvárosi buszvégállomás
Indul: 8.30 és 17.30 között félóránként

Kertvárosi buszvégállomásról
Indul: 8.30 és 17.30 között félóránként Jókai u. – Kálvin u. – Vasút utca parkoló Indul: 8.30 és 17.30 között félóránként