Aláírást és adományt gyűjtöttek a tüntetők

Vasárnap még a nap is előbújt délutánra, az Ellenállás Sziget Civil Tömörülés által szervezett korrupcióellenes tüntetésre a Kossuth téren. A felszólalók elsősorban a korrupció és a tervezett bodai atomhulladék tároló ellen szólaltak fel, és kezdték el gyűjteni az aláírásokat.

hirdetés

A felszólalók többek között Rajnai Attila, Ellenállás Sziget Tömörülés tagja, Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés budapesti szervezője, Krasznai Gábor, civil, Hadházy Ákos, Kerék Bárczy Szabolcs, DK,  Berkecz Balázs, Együtt, Tukora Gábor, MOMA, Jávor István, korrupció kutató, egyetemi tanár, Benke Norbert, MSZOSZ, Nagy Erzsébet, NeMecsek tag és Garzó Gábor ESZT, voltak.

Az első pár felszólaló után kezdődött meg az aláírásgyűjtés, melynek két célja volt. Elsősorban Fodor Ibolya lemondásához való követeléshez lehetett csatlakozni, másodsorban pedig az atomtemető ellen lehetett tiltakozni. Mindkét ív a felszólalók beszéde alatt járt körbe a közönség köreiben. A tüntetés alatt azonban nem csak aláírásokkal lehetett kifejezni az ellenállást, pénzadománnyal is lehetett támogatni a tüntető civilek munkáját.

IMG_0788

IMG_0764

– Ez a kormány kinyírta a rokkantakat, megfosztotta őket az élettől, életre való jogtól. Ennél az aljas, becstelen kormánynál már csak azok az orvosok a rosszabbak, akik a rokkantak felülvizsgálatát végzik, akiknek szembe kellene köpniük magukat a betegek hamisan megállapított gyógyulástért – hangzottak el az indulatos szavak Garzó Gábor, ESZT tag szájából.

Sérelemként hangzott még el a tüntetés során az óvodában való politikai jelenlét, Nagy Erzsébet kiegészítésével pedig a hatalmi arrogancia, a sztrájk jog módosítása, az alaptörvény módosítása, a munkatörvény könyvének módosítása és a köznevelési törvény kapott hangot. Felmerült továbbá még az alacsony bérezés, az oktatás alacsony minősége, és az Európai Uniótól való elzárkózás.

IMG_0781

IMG_0779

– Az a fajta hatalmi arrogancia és modor ami a mostani kormányt jellemzi csak azért más mint az előző kormányon levőké, mert nyíltan az arcunkba vigyorog – zárta beszédét Nagy Erzsébet.

A közel két és fél órás esemény alatt “Mecsekbe jön a paksi atom? Kösz Viktor nem akarom!” feliratú matricákat osztogattak a szervezők a jelenlevőknek. Az eleinte nagy tömeg két óra után már kezdett feloszlani, az esemény végén pedig már csak a leglelkesebbek maradtak.

IMG_0782