Albi 10 ezerért? Lehetséges!

Olcsó is meg nem is a pécsi fecskeházban az élet: a fiataloknak kevés bérleti díjat kell fizetni, viszont saját lakásukra gyűjthetnek. Most újabb helyek üresedtek meg.

hirdetés

Az önkormányzat tulajdonában lévő 61 lakásos pécsi, a Koller utcában lévő Fecskeházban az önkormányzat 31 összkomfortos lakás bérleti jogával rendelkezik, míg a Pécsi Tudományegyetemet 30 lakásra illeti meg bérlőkijelölési jog.

Az elmúlt időszakban tíz azonban megüresedett, amelyekre az önkormányzat most pályázatot hirdet.

fecskeházilakás
Ilyen belülről egy otthon

Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke elmondta, igen népszerű program, az időszakos pályáztatással folyamatosan biztosítani tudják a kihasználtságukat. A konstrukció kielégíti az igényeket, hiszen ez a program stabil és átlagos jövedelemmel rendelkező fiatal párok részére biztosít lehetőséget.

Az otthonokat határozott időre, maximum 5 évre kaphatják meg, s ezt követően a szerződés nem hosszabbítható meg. A lakás méretétől függően előírt kötelező lakás-előtakarékosságot is vállalni kell, amely havi 31, illetve 44 ezer forintot jelent. A lakás bérleti díja igencsak kedvezményes a piaci árhoz képest, havonta úgy 10 ezer forint körül alakul. Feltétel az is, hogy fiatal házasok vagy hatóság előtt igazoltan élettársi kapcsolatban élő párok legyenek a lakók.

Bár a Pécsi Tudományegyetem 30 lakással rendelkezik, korábban mégis előfordult, hogy több ingatlan huzamosabb időn keresztül nem talált bérlőre. Kottász Gergely, a PTE szóvivője szerint azonban az elmúlt egy évben ismét megélénkült az érdeklődés a lakások iránt – elsősorban a hallgatók körében – és most szinte mindegyik foglalt.

Ezeket az otthonokat az universitas esetében is alapvetően élettársi, házastársi kapcsolatban élő PTE-s hallgatóknak, fiatal, 35 év alatti oktatóknak hirdetik meg. Az oktatóknak vállalniuk kell, hogy a lakás kivitelezési költsége 5 %-ának megfelelő pénzt előtakarékossági betétben helyeznek el, hallgatók esetében ettől eltekintenek. Egyébként várhatóan az egyetem is pályázatot hirdet majd tavasszal.

 • Rendben

  András: Én közmunkáztam Pécsett eleget és elmondanám hogy amíg dohányoztunk a többiek ettek vagy ittak valamit,esetleg csak leültek pihenni.És az sem volt ritka hogy munka közben cigiztünk.A sok biokomos léhűtő főnök pedig nem is várta el az 50+ éves 8 órát havat lapátoló asszonytól hogy amíg a munkaideje tart ne tegye zsebre a lilára fagyott kezét.És ön?Már akkor büszke volt magára amikor a kocsija szélvédőjéről levakarta a jeget.A Legjobbakat kívánom!

 • Munkás

  A több százezer forintos kaució alatt mit ért? Egy átlagos albérletért elkérnek három havi kauciót ami 35 – 40 ezer forintos albérleti díjjal számolva 105 – 120 ezer forint….

 • István

  Egy apró kiegészítést még hozzátennék a cikkhez, mert amennyiben már pontos összegekkel dobálózunk és elhúzzuk a mézesmadzagot a fiatalok előtt, fel kéne mindenkit világosítani arról is, hogy a lakás kibérlésének feltétele a több százezer forintos kaució…ezt pedig nem tudják sokan egyik napról a másikra előhúzni a zsebükből…

 • Munkás

  Kedves András!
  Első körben javaslok egy helyesírás szótárt, utána meg egy értelmező kéziszótárt.
  “program stabil és átlagos jövedelemmel rendelkező fiatal párok részére biztosít lehetőséget”
  Itt a “célközönség” azok a párok,akik esetleg jelenleg is albérletben élnek,s a havonta fizetendő albérleti díjat teljes egészében egy idegen lakására költik, illetve kollégisták,akik szeretnék elkezdeni közös életüket,s közben még jövőbeni saját lakásra is gyűjtenek.

  Én dohányzok,de kommentje alapján valószínűleg többet teszek be a közösbe még dohányzás közben is,mint ön.

  Nagyon frusztrált ember lehet,s szerintem fellélegeztek amikor eljött onnan…
  Ha kicsit kevesebbet foglalkozna másokkal és közben pallérozná az elméjét lehet boldogabb élete lehetne.

  u.i.:”ingyenes lakhatásra” :semmi sincs ingyen,valaki mindenképp kifizeti,s ez a mai világban általában az adófizetők. Először próbáljon meg közéjük bekerülni,s utána követelőzni….

 • András

  én csak azt nem értem miért csak az egyetemistáknak adnak lehetőséget?
  miért nem adnak lehetőséget ingyenes lakhatásra annak aki munkanélküli ?

  ez is csak a kérdés hogy 44-ezer forintokról van itt szó és egyéb költésgekről önfenntartásról,na most kérdezem én ha egy közmunkás bére alig van 40-ezer forint akkor hogy fizesse ki ezt egy egyetemista akinek nincs munkája?a kérdés az hogy egy közmunkás több hasznot hoz pécsnek,mint egy gyenge elméjű,és gazdag ficsúr,aki éjszaka az utcára szemetel,és ugye egy közmunkás takarítja a mocskát.

  Sok ott a felesleges Munka erő,jó emberek ott van olyan aki dohányzik és van olyan aki nem dohányzik,na most egy nem dohányzó dolgozik,mig egy dohányzó 10 percig elszívja a cigijét.

  ez a 10 perc nem sok,de napi 8 órába a moór eszter ki tudja számolni,mennyi minuszt rak az munkatárs a másikra aki dohányzik,
  nem figyelnek nagyon a munkásokra a Perczel utcai közfoglalkoztatási irodába.

  Ami ott megy a sok léhűtő ,biokomos oda jár csevegni,bohóckodni,Moór Eszter férfija élettársa is többet van a Perczel utcai irodába mint máshol….Péter nevezetű a ficsúr.
  Na és a másik Csaba ,gusztustalan ami ott megy ezért is jöttem el …
  Takarítsák már ki onnan a tróger embereket,vizsgáljanak már ott ki egy két dolgot…