Garantálta a biztonságot, de a tábor megépítését is az államtitkár

Minden olyan fejlesztést megkap a tervezett ideiglenes befogadóállomással szomszédos Martonfa, amely szükséges a falu nyugalmának megőrzéséhez, de ez kevés egyelőre ahhoz, hogy a martonfaiak abbahagyják a tüntetéseket. A falu gazdája szerint nem megfelelő a helyszín, ha konkretizálódik, mit kap Martonfa az állomásért cserébe, megszavaztatja a falubeliekkel, jó-e az alku.

hirdetés
Uránia Mozi

Mindez azt követően derült ki, hogy a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán Martonfára látogatott és a falu képviselőivel és a polgármesterrel, Bosnyák Attila Andrással tárgyalt.

martonfa, államtitkár05

Pogácsás Tibor egy rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány eltökélt a kérdésben, augusztus végén, szeptember elején szeretné elkezdeni kiépíteni a konténerekből és sátrakból álló nyílt, ideiglenes befogadóállomást, amelyet a beruházás megkezdése után négy hónapon belül át is lehet majd adni, amelynek maximális kapacitása ezer fős lesz. Szerinte a kormány gondoskodik arról, hogy minden olyan fejlesztés megvalósuljon, amely a falu élhetőségét, nyugalmát az állomás megépítése után is garantálja.

martonfa, államtitkár02

Többek között a közbiztonság megőrzéséhez, illetve fejlesztéséhez szükséges intézkedések meghozatala, a 6-os főúttól két kilométerre lévő zsáktelepülés bekötőútjának kivilágítása, az autóbuszközlekedés javításával kapcsolatos teendők merültek fel igényként a település vezetőinek részéről. Ezek, tette hozzá, elfogadható és teljesíthető kérések, a további egyeztetések során térnek majd ki a részletekre.

martonfa, polgármester1

Kérdésre válaszolva azt mondta, azért esett a kormány választása a Martonfa melletti egykori honvédségi lőtérre és a Zala megyei sormási ingatlanra az ideiglenes állomásokkal kapcsolatban, mert a főutakhoz közel eső, állami tulajdonú területeket keresett a kabinet.

Bosnyák Attila András, Martonfa független polgármestere a tárgyalások után azt mondta, szerinte továbbra sem a település határában húzódó lőtér a legmegfelelőbb helyszín a befogadóállomás megépítésére, ezért a falu lakosaival és a szimpatizánsokkal tovább folytatják a figyelemfelhívó akciókat: csütörtökön például félpályás útlezárást tartanak a falu határában a 6-os főúton, pénteken este pedig a pécsi Széchenyi téren tüntetnek a tervezett beruházás ellen. Abban bíznak ugyanis, mondta, hogy a döntést még meg tudják változtatni.

Marad a tüntetés
Marad a tüntetés és másokat is hívnak

Mint mondta, a hátralévő egyeztetéseken meghallgatják, hogy a kormányzat milyen kompenzációt nyújt, milyen fejlesztéseket ad Martonfának. Ezeket a falugyűlésen megszavaztatja a lakókkal, végül az ő álláspontjukat képviseli majd.