Amerikaiak tanítanak a Leőweyben

A Pedagógusok Szakszervezete szerint veszélyben a zavartalan iskolakezdés

Összesen tizenhárom amerikai pedagógus és főiskolai hallgató tart angol nyelvi tábort a Leőwey gimnáziumban. A pécsi fiatalok játékos formában, szituációs gyakorlatok segítségével fejleszthetik beszédkészségüket, és lehetnek bátrabbak az angol nyelvű kommunikációban.  

hirdetés

Drámajáték, komoly témájú beszélgetés, közben játék és kihívást jelentő feladatok – ezek jellemzik az amerikaiak óráit. Másfél hétig tengerentúli pedagógusok fejlesztik a pécsi tanulók angoltudását. A fiatalok többet kaptak, mint amit vártak.

– Szülői nyomásra jöttem el, mert felsőfokú nyelvvizsgára készülök, de nagyon megszerettem a tábort – mondta Petrovits Robertó, az egyik diák. –  Számomra a legnagyobb élmény, hogy az amerikaiak eljönnek ide, és önkéntesként segítenek. Hihetetlenül kedvesek, aranyosak, szeretik ezt csinálni, látszik, hogy élvezik.

Délelőtt nem is klasszikus értelemben vett órák, hanem inkább foglalkozások vannak. Minden napra egy kiemelt témát választanak a pedagógusok. A résztvevők között akad olyan is, aki már elvégezte a gimnáziumot, de szívesen visszajön segíteni a táborba.

– A nyelvi környezet és a kultúra szerintem nagyon fontos. Én beleszerettem az amerikai kultúrába a tábor által. Emellett ők azzal foglalkoznak, hogy bizonyos szituációkban hogyan használjuk a nyelvet – magyarázta Béres Hanga diák.

Hétfőn extrém frizurákat készítettek egymásnak a gyerekek, de a társalgás nyelve akkor is szigorúan az angol volt.

– Arra összpontosítunk, abba fektetünk nagy energiát, hogy a tanulási módszereket megmutassuk a fiataloknak – fogalmazott Kate O’Keefe, a tábort vezető amerikai pedagógus. – A beszélt nyelvet gyakoroljuk játékos feladatokkal, amihez szükség van kreativitásra és kézügyességre. A célunk, hogy beszéljenek minél többet, minél bátrabban.

A táborvezető szívéhez közel áll a nyári magyarországi kaland. Mint megtudtuk, dédapja Pécsre járt iskolába. A Leőwey Klára Gimnázium udvarán álló harangtornyot az ő tiszteletére készíttette a család.