Amit nem árulnak el: ezekben a megyékben terjed leginkább a vírus

Egy német módszertant alkalmazva a Telex kiszámolta, hogy melyik megyében terjed a leggyorsabban a vírus.

A kormányzati koronavírus oldalon minden nap megjelenik egy térkép, amelyen csak az eddig igazolt fertőzöttek számát tüntetik fel. Ennek – ahogy a Telex írja – nem sok értelme van, mert ez azokat is tartalmazza, akik tavasszal kapták el a fertőzést és azóta meggyógyultak vagy meghaltak. A térképből nem derül ki az sem, hogy most éppen hány aktív fertőzött van az egyes megyékben – vázolja a problémát a Telex cikke.

A kormányzati koronavírus-oldal térképe

Mint írják, a naponta közzétett adatokból azonban kiszámítható az emelkedés mértéke, azaz az új fertőzöttek számát is megtudhatjuk az egyes megyékben. Ezt mutatja ez a Telex által készített térkép:

Forrás: Telex.hu

Egy másik térképükön a megyék lakosságát figyelembe véve, százezer lakosra vetítve ábrázolták az elmúlt hét új eseteinek számát: 10 megyében van már 100 fölött az elmúlt egy hét új fertőzötteinek száma százezer lakosra vetítve.

Forrás: Telex.hu

Ez alapján nem is Budapesten vagy Pest megyében terjed a legjobban a vírus. Budapesten naponta 300-400-zal is emelkedhet az új fertőzöttek száma, az arányokat nézve azonban az emelkedés mértéke a kis lélekszámú (189 ezer lakosú) Nógrádban a legmagasabb most, ahol egyébként “csak” 64 új esetet regisztráltak – írja a Telex.

Németország ezért “a magas fertőzöttségi adatok” miatt Heves, Zala és Somogy megyét is kockázatosnak minősítette a koronavírus szempontjából, mivel ezekben a megyékben 50 fölé emelkedett a százezer lakosra számított új fertőzöttek száma az elmúlt hét napban.

EZZEL MÁR SZINTE AZ ÖSSZES HAZAI MEGYE ÉS A FŐVÁROS IS SZEREPEL A NÉMET KÜLÜGYMINISZTÉRIUM KOCKÁZATI LISTÁJÁN BÉKÉS ÉS FEJÉR MEGYE KIVÉTELÉVEL.

Mint írják, ezt a módszertant használja Németországban a Robert Koch Intézet a városok, járások, tartományok és az ország fertőzöttségének vizsgálatára: napi jelentéseikben felsorolják, melyek azok a városok vagy területek, ahol 25-nél nagyobb, ahol 50-100 között van, és ahol 100 fölötti ez az érték. Németországban a nyáron az volt a szabály, hogy ha valahol 50 fölé emelkedett a 100 ezer lakosra számított új fertőzöttek száma az elmúlt egy hétben, ott járványügyi korlátozásokat kellett bevezetni.

További részletek itt olvashatók.

hirdetés

Hirdetés