Ár ellen dolgoznak – nehéz lesz közlekedni

Jövő héttől alaposan megváltozik a pécsi belváros és Hird forgalma, ugyanis megkezdik azt a több százmillió forintos építkezést, amely után várhatóan a felhőszakadások idején sem önti el az érintett részeket a víz. Az Ágoston téren terelések, útszűkületek és sebességkorlátozások is várnak az autósokra, több környező utcát pedig időszakosan teljesen lezárnak.

hirdetés

Július 7-től egészen augusztus végéig tartanak az Ágoston téren és környékén, valamint Hirden a csapadékcsatorna-rendszer fejlesztését célzó kivitelezési munkák.

Az Ágoston tér csapadékvíz-elvezetésének legnagyobb problémája, hogy a már kiépített megfelelő keresztmetszetű mély vezetésű zárt csapadékcsatornába a felszínen hömpölygő nagy mennyiségű víz nem jut be. Jelenleg ez a befogadók mérete és a hegyről érkező hordalék miatt nem történik meg.

Öt éve volt, ahol elmosta az áradó patak az útalapot...
Öt éve volt, ahol elmosta az áradó patak az útalapot…

Ezért a Zöldfa utcai kereszteződésnél, a Tettye utcai csomópontban, a Kálvária utcában, a Majorossy Imre utca, a Vincze utca és az Anna utcai kereszteződésekben, továbbá az Ágoston téren a víznyelőaknákat kibővítik, átépítik. A kivitelezés során összesen 50 darab műtárgyat kell beépíteni.

Az Ágoston téren a munkálatokat sávszűkítéssel, tereléssel és forgalomkorlátozással tudják csak megoldani, ezért forgalomkorlátozásra, sebességkorlátozásra, útszűkületre minden helyszínen számítaniuk kell a közlekedőknek. A Zöldfa és Majorossy Imre utcákat le is kell zárni.

Hirden kikotorják az árkot a Zámor utcában, s még a 6-os út alatt is lyukat fúrnak – az utcában lesznek korlátozások, de a 6-oson nem.

A Mecsekről lezúduló csapadék által okozott károk csökkentése érdekében kerül sor a város kritikus pontjain a meglévő hordalékfogók cseréjére, újak beépítésére a Május 1., a Vöröskereszt, az Ady Endre, a Dugonics, az Irma utca, a Böckh János, a Hunyadi János utcában.

[box title=”Ütemezés és változások az Ágoston tér környékén” box_color=”#d12424″]Szentágothai János sétány- Tettye utca kereszteződés:

I. ütem: érintett házszámok: Szentágothai sétány 38/A, 42/A, 43/A, 44/A, 45A,

Tettye utca 48/B: 2015. július 7 – július 16.

II. ütem: érintett házszámok:

Szentágothai sétány 43/B, 44/B, 45/B, 47/A, Tettye utca 48/A.: 2015. július 17 – 28.

Ágoston tér, Vincze utca: 2015. július 29 – augusztus 7.

Zöldfa utca (érintett házszámok: 50/A, 50/B),

Anna utca (érintett házszám: 37/A): 2015. augusztus 10 – 19.

Dr. Majorossy Imre utca (Ágoston tér feletti szakasz) 2015. augusztus 20 – 28.[/box] [box title=”Hordalékfogók” box_color=”#3db86a”]

Május 1. utca: az utca északi végpontjánál található hordalékfogó cseréje 2015. július 14 – 24. között kerül sor.

Vöröskereszt utca: A munkálatokra az utca Felsővámház utca felőli déli részén kerül sor, a lakosoknak félpályás útlezárásra kell számítaniuk a kivitelezés során 2015. július 14 – 24. között.

Ady Endre utca: A munkálatokra az Ady Endre és a Losonc utcai vízfolyásnál kell számítani 2015. július 15 – augusztus 7. között. A kivitelezés forgalomkorlátozással nem jár.

Dugonics utca: A munkálatokra az utca Felsővámház utca felőli déli részén kell számítani, a lakosoknak az utca déli (Felsővámház utca felőli) teljes útlezárására kell készülniük a kivitelezés során 2015. július 15 – augusztus 7. között.

Irma utca: A kivitelezés az Irma utca déli részét, valamint a Böckh János utca északi részét érintik, a lakosoknak forgalomkorlátozásra, sávlezárásra kell számítaniuk 2015. július 22 – augusztus 14. között.

Hunyadi János utca: A kivitelezést az utcában két helyszínen valósítják meg. Hordalékfogókat építenek az utcai északi részén a Pálos templom alatt mindkét oldalon, valamint az utca déli részén az alagút fölött, szintén mindkét oldalon. A kivitelezés során sávlezárásra, forgalomkorlátozásra kell a pécsieknek számítaniuk 2015. július 22 – augusztus 14. között.[/box]