Újabb belvárosi részeket fednek be

Már nem csupán a Király utca elejét, hanem az Irgalmasok utcáját is árnyékoló napvitorlákkal fedik be. A Páva Zsolt polgármester korábbi kezdeményezéséhez kivitelezőként is csatlakozó Borza Endre építész szerint októberig hűsölhetünk a naptól védő vitorlák alatt.

hirdetés

Nagy sikere volt tavaly a városlakók és a turisták körében annak a Páva Zsolttól származó kezdeményezésnek, amelynek köszönhetően árnyékoló ponyvákkal fedték be a Király utca elejét, védve a járókelőket a tűző naptól és az esőtől.

árnyékoló-vitorla1

Idén újabb belvárosi területet fednek be a Pécs Holding munkatársai, ezúttal ugyanis már az Irgalmasok utcájában is árnyékban lehet már sétálni.

– Már tavaly elhatározta a Pécs Holding, hogy továbbfejleszti az ötletet. A POSZT megnyitásáig szeretnénk befedni az Irgalmasok utcáját a Kossuth tértől a templom vonaláig, így 120 méter hosszan beárnyékoljuk a szakaszt. Már fent is van az első harminc-negyven méter, a lakosok pedig már használják is – mondta Borza Endre építész-tervező.

árnyékoló-vitorla4

A szakember szerint egyrészt szép és esztétikus építészeti elem, másrészt tökéletes mikroklímát biztosít a járókelők számára, ráadásul teljesen más térérzetet ad.

– Nemcsak esztétikus, hanem funkcionálisan is működik, ha pedig az egész belvárost be tudnák fedni, akkor ez a város jellegzetessége lehetne, hiszen színben, formában, mentalitásban abszolút a belvároshoz passzol.

árnyékoló-vitorla2

Bár néhány, műemléki épület lakóközössége nem járult hozzá, hogy lukakat fúrjanak a falakba, ennek ellenére sikerült áthidalni a problémákat. Mint megtudtuk, az erős műanyagból, alapvetően műtrágyazsákból készült árnyékolók fél éven keresztül, egészen októberig védik a járókelőket az erős napsugárzástól és esőtől.

Őri László alpolgármester szerint a vitorlák (és az alattuk kialakított kis oázisok) mind a fiatalabb, kisgyermekes generáció, mind az idősebb korosztály számára lehetőséget biztosítanak a forró nyári napokon egy kis hűsölésre – annál is inkább, mert nagyon kevés a zöldfelület a történelmi belvárosban.

árnyékoló-vitorla5

A másik fontos elem, hogy ezek alkalmasak arra is, hogy a város számára fontos kulturális eseményekre hívják fel a járókelők figyelmét; idén az ismét Pécsen megrendezendő EUROPA CANTAT kórusfesztivált hirdetik.