Az állami támogatások “milliárdjaiból” a Biokom nem kapott túl sokat

Hoppál Péter nemrég egy interjúban azt mondta, hogy a Biokom Nkft. is részesült abból a több milliárd forintos állami támogatásból, melyet “Pécsen és környékén több önkormányzati tulajdonú cég” kapott. A Biokomnál azonban nem milliárdos összeg, csupán 10 millió forint landolt. A Mindenki Pécsért-Jobbik frakció képviselője elmondta: ha a kormányoldali képviselők valódi támogatást, segítséget is adnának, és nem csak a szavak szintjén, azt szívesen venné.

hirdetés

A napokban a kormányközeli megyei lapnak adott interjújában Hoppál Péter országgyűlési képviselő azt nyilatkozta “Pécsen és környékén több önkormányzati tulajdonú cég – köztük a baloldali városvezetésű Pécs városüzemeltetési vállalata, a Biokom iskapott összességében több milliárd forintot.

Az ingyenessé tett parkolás miatt pályázott a támogatásra a Biokom

Fürj Csaba, a Mindenki Pécsért-Jobbik frakció önkormányzati képviselője, valamint a Kommunális Bizottság és a Költségvetési és Gazdasági Bizottság tagja Hoppál Péter fenti nyilatkozata kapcsán lapunknak elmondta, hogy a fideszes országgyűlési képviselő által említett több milliárdos értékű állami támogatásból a Biokomhoz nem érkezett ilyen mértékű-nagyságú összeg. A Biokom ugyanakkor pályázott és kapott a járványidőszakban májusra és júniusra 5-5 millió forintot – tette hozzá. A városüzemeltetési cég az állami bértámogatást igényelte azért, mert az ingyenes parkolás elrendeléséből eredően a Biokom foglalkoztatásában dolgozó parkoló-ellenőrök, ügyfélszolgálati munkatársak elestek munkájuktól.

Hoppál Péternek és a pécsi Fidesznek ki kellene harcolnia a város támogatását – állítja Fürj Csaba

– Ez csak 10 millió forint. Pécs alsó hangon 600 millió forint bevétel kieséssel kell, hogy számoljon a Covid-19 járvány miatt. Ha Hoppál Péter tényleg szeretné támogatni a várost, ha az állam tényleg szeretné támogatni Pécset, akkor lássuk. Én lennék a legboldogabb, ha Hoppál Péter, vagy a pécsi fideszes önkormányzati képviselők ki tudnák harcolni, hogy a kormány pénzt adjon a városnak és kompenzálja a kieső bevételeket. De megmondom őszintén én úgy érzékelem, hogy a helyi fideszes képviselők olyan gyenge lábakon állnak a saját pártjukban, hogy a megfelelő ajtó küszöbéig nem jutnak el, ezért maradnak az ilyen politikai, kommunikációs blöffök. Sajnos az elmúlt években is tapasztalhattunk: szóban erősebbek voltak, mint tettekben és érdekérvényesítésben, amire viszont a választók adtak egy határozott választ az elmúlt választáson. Hoppál Péter azt nyilatkozta, hogy a városvezetés nem verte nagydobra a Biokom állami támogatását, de ami nincs, azt nem tudjuk nagydobra verni. A Covid-19 járvánnyal összefüggésben még egyszer mondom, nincs szó milliárdokról. De szívesen figyelmébe ajánlanám az osztrák példát, ahol Sebastian Kurz kancellár kormánya 1 milliárd eurós alapot hozott létre az önkormányzatok megsegítésére, így segítve az önkormányzatokat a helyzetre való tekintettel. A kormánytól azt várnánk el, hogy legalább védekezésre költött, vagy a kormányzati döntések miatt kiesett több százmillió forintnak megfelelő összeget megtérítse a városnak – mondta Fürj Csaba.

Az interjú kitér arra is, hogy a kormány versenyképesség-növelő támogatási programjának keretében a pécsi Honsa Kft. közel 300 millió forintos támogatást kapott, de hasonló nagyságú támogatásban részesült a Semler Kft. és Caadex Kft. is. Ezek a cégek azonban – mondta Fürj Csaba – pályáztak a támogatásra, nem „csak úgy küldték nekik”, úgymond segítség gyanánt. Ezek a cégek – folytatta – olyan cégek, amelyek részmunkaidős foglalkoztatást vezettek be a járványügyi veszélyhelyzetben azért, hogy munkavállalóik meg tudják őrizni munkahelyeiket. A Biokom közel sem ekkora összeget kapott, amit pedig kapott, azt is igényelnie kellett.

Hirdetés