Az Auchan az első lakó

A Déli Ipari Parkban (Ipark) tavaly kezdődtek el azok a nagyszabású fejlesztések, amelyeknek köszönhetően idén már tárt karokkal várhatják a betelepülőket. Komoly előrelépést jelenthet az is, hogy az Európa Unió új finanszírozási ciklusában elsősorban a munkahelyteremtésre helyezik a hangsúlyt.

hirdetés

– Eddig elsősorban tervrajzon tudtuk megmutatni az érdeklődőknek, milyen terület állhat rendelkezésükre, ám idén nyáron már a valóságban is látható lesz, mit is kínálunk – mondta az Ipark ügyvezető igazgatója, Beimel Ádám. – Természetesen voltak eddig is érdeklődők, asztalosüzem, élelmiszer-feldolgozó üzem kapcsán kerestek meg legutóbb bennünket.

A pécsi Iparknál könnyűipari tevékenységeket folytató cégekben gondolkodnak, például elektronikai összeszerelő üzemnek, vagy logisztikai központnak lehet megfelelő a pécsi létesítmény.

Beimel Ádám szerint nemcsak a majdani, az új EU-s ciklus pályázati források, hanem a meglévő uniós forrásokra kiírt pályázatok is lökést adhatnak a későbbi betelepülők számára, hiszen például immár ingatlanvásárlásra is felhasználhatják a támogatási pénzeket a vállalkozók.

Ipari park, helyszínrajz, térkép

Az ügyvezető szerint előnyt jelent a pályázóknál az is, hogyha ipari parkban létesítenek üzemet, így ez is segítheti a betelepülést.

Az osztrák-magyar tulajdonú Ipark Kft. az M60-as autópálya lehajtója mellett alakított ki összesen 250 hektárnyi területen ipari parkot. Ennek egy része, 56 hektárnyi terület már az Auchan birtokában van, ezt már korábban közművesítették. A többi rész azonban szántó volt, így ezeken a területeken hatalmas földmunka mellett kellett a teljes infrastruktúrát kialakítani. Az elképzelések szerint júliusban már a kész parkot nyitják meg.

Ezzel pedig már jó esély van rá, hogy idővel nagyobb gyártóbázis is megjelenik a városban, hiszen a lehetőség így már adott lesz. Ezzel együtt a néhány tucat, pár száz főt foglalkoztató üzemek hónapok alatt is Pécsre kerülhetnek.

56 hektáron fognak építkezni.
56 hektáron fognak építkezni.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb felmérése szerint az adatok arra mutatnak, hogy az előző  negyedévhez képest javult az üzleti bizalom a magyar vállalkozások körében, s idén mérsékelten ugyan, de nőni fog a fogyasztás is. Ugyanakkor a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elemzése szerint a 2009-es válság idején a baranyai visszaesés kisebb volt az országosnál, de 2010-ben és 2011-ben Baranya megye jelentős leszakadására került sor. Így, most mélyebbről kell felállnia a térségnek.

 • jé.

  vagy öt éve olvastam először h az auchan megvett egy telket. az év ipari parkja, mindent elmond magyarországról és a városról..

 • PD

  “Ennek egy része, 56 hektárnyi terület már az Auchan birtokában van, ezt már korábban közművesítették.”

  Ez 6 -éve volt! Nincs miért további pénzeket kidobni az üzletre.
  Ezek csak “reménybeli” üzletek. Az etetést meg hagyjuk!

 • Sopi an Na

  Na!!! Hurrá! Bocs! HAJRÁÁÁ! Még jobban kifosztják a város lakóit.
  +1 moslékgyáros viszi a pécsiek pénzét haza, vagy fekteti be nálunk is szerencsétlenebb lököttebb emberekkel kibélelt országokban.
  Budapesten (is) már több alkalommal lebuktak azzal, hogy állati eledelnek szánt, a fél világot bejárt fagyasztott húst árusítottak magyar embereknek.
  Ezek nem fegyverrel rabolnak ki minket. Lebutított népünk örül már annak is, ha saját sz@ráért fizethet idegen “befektetőknek”. (szó szerint kell érteni, nem a magyar termékekről van szó)
  Magyarországi embereknek jól esik idegeneknek örömöt okozni. Hadd röhögjenek rajtunk.

  Korán kell az oktatást elkezdeni. Egyél sz@rt nyami – nyami, 100 milliárd légy nem tévedhet!
  Emlékszik még valaki? Akkor volt jobb élete a város és környéke lakóinak amikor még pl. kacsótai, pécsi tejet sajtot, a környék mezőgazdasági termékeit, magyar gyártók termékeit stb. vásároltuk. Most magyar nemzeti színezetű dobozokban vegyszerrel átitatott egyiptomi, jordániai zöldségeket kínálnak nekünk “hazai minőség”-ként. Most a bonyhádi, szigetvári cipő helyett van kínai. Komlói, almamelléki, mohácsi, dombóvári, pécsi varrodák termékei helyett kínai pólót vásárol mindenki. Ugyanezek emellett keveslik a segélyt is.
  Erre voltak képesek választott vezetőink.
  Még hány hulladékforgalmazónak ad lehetőséget a Kereskedelmi és Iparkamara? Vagy csak el kell tartanunk őket?

 • Cím

  Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, Már zsírjára kellett volna sütni. Itt kellett volna minden mondatot megkérdőjelezni.

 • Hoppali

  Ne vicceljetek már Gergő! Mióta épül? Ezzel nem nyertek választást Zsoltnak. Az emberek már nem vevők a hülyeségeitekre.

 • István

  Az én véleményem, ha meg is épül akkor csak pénz mosás céljából!! Hát hiszen tisztára kel mosni a pénzt valahogy!!

 • Lol

  “56 hektáron fognak építkezni”

  Egy cikk, tele konkrétumokkal.

 • Palika

  Hányszor harangozta már be Páva és a pécsi Fidesz? Ne hazudjatok tovább. Hol az M6 befejezése és az ígért pécsi elkerülő a 6-osig? Fejezzék be a Kész Átverés showt!

 • sfkfdjj

  Mikor kezdik végre építeni az Auchant. Most a semmiről írtak egy cikket………..felháborító

 • Látogató

  a) Mi ebben a hír? 32548654-szor beharangozták már az Osant, hogy lesz, valamikor.

  b) Azt, hogy meg majd még lehet, hogy talán egyszer épülhet ez meg az az ipari parkban, hááát enyhén fogalmazva is, elég bizonytalannak tűnik.

  c) Kapmány van.

 • Pufó

  Mi a rossebnek kell még egy áruház??

 • olivér

  Hát az Illyés Gy. úton lakók egy részének nem lesz nagy öröm az áruház, az autóforgalmat fogja növelni. Amúgy még el sem kezdett épülni, egyhamar nem fog szerintem nyitni..

 • Rejtő Éva

  Sokan szeretnénk tudni, mikor készül el az Auchan? Régóta várjuk már!