Az ÖPE új helyszíneket javasol az élményfürdőnek

Az Összefogás Pécsért Egyesület sajtótájékoztatót tartott szerda délután „Lehet-e fürdő és élmény a Füzes dűlőben?” címmel. 

hirdetés

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) önkormányzati képviselője sajtótájékoztató keretében részletezte, miért javasolja egy másik helyszín kiválasztását a pécsi akvapark számára.

Több alkalommal jelezte már a kezdetektől fogva a hely alkalmatlanságát egy élményfürdő kialakítására, mondta el a képviselő. Ezt azzal indokolta, hogy öt érv a jelenleg tervezett terület ellen szól – tanulmánnyal megalapozott – véleménye szerint.

Az első ok a szennyvízátemelő, melyet az élménypark gyakorlatilag körülölelne és Kővári János szerint továbbra is napi használatban van. Állítása szerint ez a „szomszédság” pedig folyamatos, kellemetlen szennyvízszaggal járna.

Másodsorban az ivóvíz szennyeződését is kockáztathatja, ha az ivóvízbázis közepén fürdőt hoznának létre, hiszen Kővári János szerint ezáltal szennyező anyagok kerülhetnek az ivóvízbe a területen átszivárogva.

A harmadik „nehézségi tényező” az ÖPE képviselője szerint a víz beszerzése, ugyanis a területen tudomása szerint csakis hideg, körülbelül 13-15 fokos vizet találtak. Ráadásul ez nem használható, mert a jogszabályok értelmében ivóvízbázison nem lehet kutat létesíteni, így ez nem is opció. Vizet csakis a vezetékes ivóvízbázisból lehetne a területen szerezni, ami rendkívül költséges, mondta az ÖPE képviselője.

A negyedik probléma, hogy a terület 80 százaléka magánkézben van, így azt fel kellene vásárolni, ami szintén igen költséges, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón.

Ötödik okként Kővári János hangsúlyozta, hogy minden környékbeli élményfürdőben – ha gyógyvíz nem is –, legalább meleg vizes medence rendelkezésre áll. Ez a Füzes dűlőben nem lehetséges, mondta, mivel a legközelebbi hely, ahol megfelelően meleg és elég mennyiségű vizet találtak, Újhegy környékén van.

Az ÖPE javasolja, hogy a városvezetés tekintsen meg három másik lehetséges helyszínt, ahová még áthelyezheti az építkezést. Elsőként a Tüskésrétet javasolják, aztán a Balokányt és az A/1-es laktanyát.

Hirdetés