Az operák világa nemsokára Pécset is meghódítja!

Operaházi hangulat lesz a moziban

Nem a legkedveltebb, legpopulárisabb műfaj napjainkban az opera. Egy szűk rétegen kívül keveseket tudnak megfogni Verdi, Puccini, Wagner legnagyobb alkotásai. A Magyar Állami Operaház viszont most arra a feladatra vállalkozott a Filharmónia Magyarországgal vállvetve, hogy ezen változtasson.

hirdetés

Pécsre érkezett a Magyar Állami Operaház országjáró körútja. Az „Operát az Operából!” program keretében minden megyeszékhelyen operaelőadásokat hirdetnek meg és egy egyedülálló CD-gyűjteményt is magukkal hoznak, amivel a városok könyvtárai és zenei intézményei gazdagodnak. Az ötvenhárom produkciót magába foglaló összeállításba a több évszázados magyar operairodalom remekei kerültek be.

A városházán Páva Zsolt polgármester vette át a Magyar Opera200 névre keresztelt kiadványt.

– Az utóbbi években az opera reneszánszát éli Magyarországon és ez nagyban köszönhető az Operaháznak is, ami folyamatosan igyekszik ezt a műfajt közelebb vinni az emberekhez – mondta.

Páva szerint a legfontosabb az, hogy a közönség mindig jelen legyen, élvezze a produkciót. Ha ez rendszeresen megtörténik, az jelzi, hogy értik a műfajt, az opera koncepcióját.

Ókovács Szilveszter, Páva Zsolt és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója

– Ez nem csak egy budapesti jelenség – itt Pécsen is Gulyás Dénes igyekszik – ugyan szűkösebb keretek között – mindent megtenni, hogy sikeressé tegye itt helyben is ezt a műfajt. Ezt a közös szándékot, célt is alátámasztja a tény, hogy itt vagyunk, átvehetjük ezt a gyűjteményt és újabb programokat hirdethetünk.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház Főigazgatója az eseményen elmondta, országos intézményként dolguk, kötelességük, hogy ajándékot hozzanak minden vidéki városba, meglátogassák a külföldi, belföldi és határon túli magyar közönséget.

A polgármester átvette az impozáns gyűjteményt

– Ez az „operaturné” minden egyes megyeszékhelyen megáll, és a sok éven át egybegyűjtött felvételekből készült CD-gyűjteményt átadja a helyi könyvtáraknak. Tíz megyeszékhelyen, ahol nem fejlődött ki rendesen a „szimfonikus élet”, egy négy koncertből álló sorozatot hirdettünk meg. A többi nyolc helyen viszont ehelyett egy Puccini-operával, a Turandottal kedveskedünk a zenekedvelőknek. Ez az egyik olyan világhírű alkotás, ami alkalmas arra, hogy az operában kevésbé járatosakat is becsalogassa a koncertterembe.

Tartalmas programokat kínál az Operaház