Nyit a bányász múzeum

Újra látogatható lesz a Mecseki Bányászati Múzeum, az intézmény újranyitási ünnepségére február 18-án kerül sor Pécsen.

hirdetés

A Janus Pannonius Múzeumnak az eseményre szóló és az MTI-hez pénteken eljuttatott meghívójából kiderül, hogy az újranyitására, így “a hosszú évek alatt összegyűjtött autentikus kordokumentációk bemutatására” annak köszönhetően nyílik lehetőség, hogy az intézmény a pécsi önkormányzat fenntartásába került.

Bányászati Múzeum

A Mecseki Bányászati Múzeum tavaly november 1-jén zárt be. Csethe András, a mecseki feketekőszén-bányászat bemutatását szolgáló tárlat vezetője néhány nappal korábban az Új Dunántúli Naplónak elmondta: a soproni Központi Bányászati Múzeum kiegyenlíti a Káptalan utcában található pécsi fiókintézménye mintegy másfélmillió forintos tartozását, de tovább már nem vállalja a finanszírozást.

A pécsi bányászati múzeum bezárása már 2012-ben felvetődött, és ez komoly felháborodást váltott ki az egykori bányászok között, akik aktív szerepet vállaltak az alapításában, a gyűjtemény összeállításában, frissítésében. Úgy vélték, a munka hiábavaló volt, ha nem lesz mód az értékek bemutatására, és arra, hogy emléket állítsanak a szakmának, a dolgozóknak, a hősi halottaknak.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere már akkor jelezte: az intézményt átveszi az önkormányzat és a Janus Pannonius Múzeum keretében kívánja működtetni a jövőben.

Kedden egyébként több program is lesz:

meghívó2

meghívó1

  • (1.)

    Sajnálatos, hogy a Vasasi Szent Borbála Egyesület aznap (02/18) – 14:25 – 16:25 óra között kegyeleti megemlékezést tart. Meghívó a facebookon.
    Állítólag a múzeumi ünnepség pedig 16:30 órakor kezdődik !
    Valahogy megint “úgy kell összehalászni” a híreket….