Pécsett még nincs járvány?

A child is laying on a hospital bed with his arm and hand raised above his head with an I.V. and bandage on it.

Kevesen vannak tisztában vele, de Magyarországon minden évben halálos áldozatokat szed a meningitis, azaz az agyhártyagyulladás, bár szerencsére kis számban. Elsősorban gyerekekre, fiatalabbakra veszélyes ez a gyors lefolyású kór, de a felnőttek között is fel-felbukkan.

hirdetés

Nemrég karácsonykor vesztette életét egy fertőzött bölcsődés gyermek Budapesten, de az agyhártyagyulladás december elején egy szintén fővárosi gimnazista halálát is okozta. Az ÁNTSZ legutóbb közzétett adatai szerint tavaly december 12-ig 47 megbetegedést regisztráltak az országban, közülük hét beteg hunyt el.

Dr. Princz János, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke szerint erős túlzás járványról beszélni, annak ellenére is, hogy a közelmúltban számos helyen felütötte fejét a kór.

– Az agyhártyagyulladás cseppfertőzés útján terjed, ezért fontos minden általános higiénés szabályt szigorúan betartani a megelőzéshez, ilyen például a gyakori kézmosás – mondta.

A vitaminok és antibiotikumok szedése is erősíti a szervezet ellenálló képességét, illetve fontos még a nagyobb tömegek kerülése is. De a legbiztonságosabb védekezési módszer alapvetően a védőoltás.

meningitisz
A baktérium a légutakról indulva jut el az agyhoz

Ha már beütött a baj és felismertük a tüneteket, a betegség gyors lefolyása miatt rögtön orvoshoz kell fordulni, aki csak összetett kezeléssel tudja gyógyítani a betegséget, ezért elkülönítő osztályra kerül a beteg.

A cseppfertőzés útján terjedő kór alapvetően csak felsőlégúti megbetegedést okoz, a fertőzöttek fél százalékánál lép át súlyosabb stádiumba és jut be a központi idegrendszerbe a kórokozó. Még ebben az esetben is kevesen válnak áldozattá, de már indokolt a félelem.

A baktérium először a légutakban telepedik meg, a gyulladt nyálkahártyán át bekerül a véráramba, onnan az agyvízbe. Innen indulnak a betegség súlyos tünetei. Elsősorban az agyhártyán, a gerincvelőt körülölelő hártyán okoz gyulladást, roncsolódást. Ezek halálesetkor akár szabad szemmel is láthatóak az agyon a boncolást követően.

A gyógyulás után is okozhat maradandó károsodásokat azáltal, hogy már jelentős károkat okozott az idegrendszerben.

A jellegzetes tünetek esetén azonnali orvosi kezelés szükséges: fejfájás, magas láz, fény- és hangérzékenység, nyakmerevség, aluszékonyság.

agyhártyagyulladás tünet
Csúnya külső tüneteket tud produkálni a betegség

Kétféle védőoltás létezik a betegség kétféle baktériumtörzsére: B és C típusú. Míg a B típusra a védőoltás szinte megfizethetetlen – ára százezer forint körül mozog –, a hétezer forintos C típusú január elsejével teljesen ingyenessé vált.