Bedurrantotta a bulit a POSZT!

Lendületben a POSZT

Megnyitotta „kapuit” a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Az idén jóval nagyobb anyagi támogatásban részesülő fesztivált a POSZT-lakatok hagyományos felhelyezése után a Színház téren nyitotta meg Páva Zsolt és Piros Ildikó színművésznő, a találkozó idei díszvendége.

hirdetés

Immáron hagyományos módon, a POSZT megnyitójának keretén belül felkerültek a színházi találkozó idei versenydarabjainak lakatjai az új pécsi lakatfalra, stílszerűen a fal átadásának harmadik évfordulóján. A “lakatozós” hagyományhoz csatlakozva a POSZT idei díszvendége, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Magyar Attila a POSZT Kft. ügyvezetője, Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, és a város polgármestere, Páva Zsolt is felrakott egy-egy lakatot a falra.

Minden lakat a helyére került
Minden lakat a helyére került

Páva Zsolt polgármester a lakatfalnál tartott beszédében felidézte: az új fal felavatásakor, 2013-ban tradíciót indítottak el Bodrogi Gyulával. Elmondta, hogy a lakatozás hagyománya Pécsett már a ’80-as években elkezdődött, amelynek köszönhetően Pécs feltehetően világelső ebben az évek alatt trenddé vált városdíszítési játékban, ami a POSZT kezdetén, könnyed, ünnepélyes keretben mindig megalapozza a színházi találkozó jó hangulatát.

Piros Ildikó szív alakú lakatot szeretett volna
Piros Ildikó szív alakú lakatot szeretett volna

Piros Ildikó a lakatfalnál elmondta, hogy 16 évesen járt először Pécsett, ami már akkor is gyönyörű város volt. Mivel pedig akkor szerelmes volt – mondta nevetve – ezért szív alakú lakatot szeretett volna a POSZT megnyitójának alkalmából felcsatolni a falra. Persze nem volt gondja egy sima rézlakattal sem.

A városvezető és a POSZT díszvendége "lakatolnak"
A városvezető és a POSZT díszvendége “lakatolnak”

A POSZT „előmegnyitója” után került sor a színházi találkozó hivatalos megnyitójára a Színház téren. Hoppál Péter ünnepi beszédében elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy egy idén 20 millió forinttal magasabb, 62 és fél millió forintos állami támogatásban részesülő POSZT-ot nyithat meg, hiszen – emlékeztetett – a fesztivál is részesült abban a 250 millió forintos állami támogatásban, melyet a kormány a vidéki fesztiváloknak nyújtott idén. Hangsúlyozta, hogy 2017-ben, a következő POSZT idején ez a támogatás a tervek szerint a duplájára fog nőni.

Hoppál: több pénzből jöhetett létre a fesztivál
Hoppál: több pénzből jöhetett létre a fesztivál

Piros Ildikó a megnyitón kiemelte, hogy a színház rendkívül fontos médium, mivel segít kilépni a mindennapi életünkből, és ugyan válaszokat nem feltétlenül tartogat az élet nagy kérdéseire, de az biztos, hogy meglepetéseket  és örömteli pillanatokat mindig tartogat magában, ahogy ezt az idei POSZT is be fogja bizonyítani. Megnyitóbeszédét a következő szavakkal zárta: „kezdődjék a játék!”.

Rázga Miklós átadja a színház kulcsát Magyar Attilának
Rázga Miklós átadja a színház kulcsát Magyar Attilának

Az eseményen beszédet mondott Rázga Miklós is. A színházigazgató megköszönte a lehetőséget azoknak, akik ő előtte 16 évvel útjára indították a találkozót, és azoknak is, akik felkarolták, és újra pályára állították a tavalyi év során belső konfliktusokkal küzdő fesztivált. Ezután ünnepélyesen átadta a Pécsi Nemzeti Színház kulcsát a fesztivált szervező POSZT Kft. ügyvezetőjének, Magyar Attilának, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a korábbi színházi találkozóktól eltérően idén arra tesznek kísérletet, hogy a színházi szakmán túl a közönség felé is nyissanak. Épp ezért az idei POSZT kibővült a Kodály Központ és a Zsolnay Negyed helyszíneivel – mondta -, ahol a POSZT-ot kísérő fesztiválprogramokra várják az érdeklődőket.

Páva Zsolt hivatalosan is megnyitotta a POSZT-ot
Páva Zsolt hivatalosan is megnyitotta a POSZT-ot

Páva Zsolt megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a POSZT olyan pécsi érték, melyre a városnak vigyáznia kell. Elmondta, hogy a tavalyi konfliktusok fényében őszintén aggódott a fesztivál jövőjéért. Ugyanakkor – folytatta a városvezető – az új, konszenzusos POSZT-vezetés munkájának köszönhetően a szakma, a színészek és a színházi emberek jobban ki tudnak majd bontakozni, Pécs pedig ehhez számukra minden lehetőséget meg fog adni az elkövetkező tíz napban.

Lendületben a POSZT
Lendületben a POSZT

Új lendületet kapott tehát a POSZT – tette hozzá végül – mely remélhetőleg sokáig kitart még. Beszéde végeztével a polgármester hivatalosan is megnyitotta a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozót.