Befér-e a gyerek az oviba?

Gyerekáradatra és komoly férőhelygondokra készülhetnek több városban amiatt, mert változnak az óvodai beiratkozás szabályai. Mivel három év felett ez év szeptemberétől kötelező lesz az óvoda, bizonyos településeken lázasan keresik a megoldásokat. Pécsen nem pánikolnak, figyelik a születésszámot.

hirdetés

Eddig csak az ötéves kort elért gyerekeknél volt kötelező az óvoda, szeptembertől viszont már csak alapos indokkal, kérelemmel lehet elkerülni az intézményeket, ha valakinek három évesnél idősebb csemetéje van. A változtatás azokban a városokban okoz fejtörést a döntéshozóknak, amelyekben ma is férőhelygondok vannak és sok az óvodáskorú, valamint az öt év alattiak közül jelentős számban voltak eddig is otthon.

óvoda

Mint azt Petren Ferencné, a pécsi önkormányzat illetékes főtanácsosa lapunknak elmondta, a megyeszékhelyen jelenleg 92-94 százalékos az ovik kihasználtsága. Az önkormányzat által fenntartott óvodákban 4221 férőhelyen 3960 gyermeket helyezte el, míg a magán vagy iskolákhoz tartozó intézményekben 997 hely áll rendelkezésre, s 914 gyermek elhelyezéséről gondoskodnak.

[note note_color=”#e28389″]Korábban bejelentették: ősztől ingyenes lesz az étkezés azoknak a gyerekeknek, akiknek hároméves koruktól kötelezően óvodába kell járniuk. A tervek szerint csak a leggazdagabb tíz százaléknak kell majd megfizetnie a napi ötszöri étkeztetést.[/note]

Van tehát bőven mozgás a rendszerben, de a születésszámok azt mutatják, nem lesz szükség ennek kihasználására.
– Minden egyes évben megvizsgáljuk a születések számát, így tervezhető az igény is. A születési adatok szerint 2009-ben 1392, 2010-ben 1381, 2011-ben 1266, 2012-ben 1282 pécsi lakos született. Ebből következően szeptembertől 1282 új gyermek beíratására lehet számítani. Minden jelentkező gyermek felvétele biztosítható, ugyanis jelenleg is az óvodás korosztály 98 százaléka jár óvodába – magyarázza Petren Ferencné.

Pécsen egyébként 57 óvoda működik, amelyek közül 43 önkormányzati fenntartású.

[box title=”Ez volt, ez lesz” box_color=”#9eddf5″]A városi intézményeknél korábban a Rácvárosi Óvodát újították fel 120 millió forintból, emellett egy 25 fős új csoportot is tudtak indítani a Közraktár utca sportoviban. Városi szinten további óvodai férőhelybővítésre került sor, így az Országos Német Önkormányzat által fenntartott Dugonics Utcai Óvodában egy új csoportot hoztak létre, ugyanez történt a Mandulafa Waldorf Óvodában tavaly. A jövőben bővítést az önkormányzat nem tervez, de folyamatosan energetikai felújításokat hajtanak végre uniós pénzekből.[/box]

MEGOSZTÁS
Előző cikkMár nem fog esni
Következő cikkTitkokat rejt a híd