Bejött Pécsnek az Európa-bajnokság

Július 10-én utoljára fújták meg a sípot a 2016-os Európa-bajnokságon, a mindent eldöntő Portugália-Franciaország rangadóval véget ért az egy hónapon át tartó nemzetközi futball-láz. Pécsen rengeteg kiülős-beülős helyen lehetett végigkövetni az Eb eseményeit, és ha egy meccsnapon a városban jártunk, láthattuk, ahogy a belváros placcai megtelnek focirajongókkal. A bajnokság tehát a meccsnézésre berendezkedett éttermeknek és kocsmáknak üzletileg sem jött rosszul. Nézzünk pár példát!

hirdetés

Megtelt a Kossuth tér

A város focinézőinek Mekkája egyértelműen a Kossuth téri óriáskivető és az azt körbevevő étel- és italpultok voltak, ahol a 75 kihelyezett sörpad minden egyes meccsen tele volt. Deli Eszter szervező lapunknak elmondta, hogy a kezdeményezés egyértelműen sikeresnek mondható, hiszen a folyamatos telt ház azt jelenti, hogy minden mérkőzést minimum 450-500 pécsi és Pécsre látogató turista nézett végig. Ez azonban szinte semmi ahhoz képest, hogy mennyien voltak kíváncsiak az elődöntőkre és a döntőre, amelyeket közel 700 focirajongó izgult végig a téren.

Rengetegen jártak az Eb alatt a Kossuth téren
Rengetegen jártak az Eb alatt a Kossuth téren

A magyarok meccsei viszont – folytatta Deli Eszter – olyan kiemelkedő, nem várt tömeget vonzottak a Kossuth térre, amire nem mostanában volt példa: a helyszínen jelenlévő katasztrófavédelem becslései alapján ezeken a meccseken átlagosan 4 ezer szurkoló tombolt. Ennél többen nem is nagyon férnek el ezen a téren. Azt, hogy mennyi sör fogyott, még most is számolják, az viszont biztos, hogy sok-sok hektoliterről beszélhetünk.

A belvárosi kávézóknak is bejött

Salamon Tibor, a Caffe Elite vezetője is egyértelmű sikernek könyvelte el az Eb-t. A Király utcán található 30 asztallal bíró kis kávézóban kivetítőről és tévén is mentek a mérkőzések, a magyar meccsek – valamint az elődöntők és a döntő – pedig itt is jóval nagyobb közönséget vonzottak, mint ami a többi meccs esetében volt tapasztalható.

– A kivetítőnk nagyságát és az előtte összegyűlt kisebb tömeg nagyságát állítólag a Színház térről lehetett érezni. A magyar válogatottra sokkal többen voltak kíváncsiak, mint amire számítottunk, tele volt a kávézó – mondta. Egy ekkora hely esetében ez azt jelenti, hogy 70 vendég tolongott itt ezeken az estéken.

Itt nagyon sok sör fogyott!
Itt nagyon sok sör fogyott!

A belváros nagy öregje, a Blöff Caffé is jól telezsúfolódott a magyar mérkőzések napjain. Dinnyés Zoltán, a kávézó vezetője elmondta, hogy mikor hazánk válogatottja játszott, a forgalom egyből az átlagos forgalom duplájára ugrott. – Az utolsó pillanatban „toltuk meg” a sörakciókat, amivel éltek is az emberek, de az igazi forgalmat a magyar meccsek hozták meg – mondta.

A sörösöknek is jól jött az Eb

A Művész Presszó és az Egylet vezetője, Jozifek Csilla lapunknak elmondta, hogy ugyan „nem feküdtek rá” annyira az Eb-re, mégis sokan voltak, akik egy jó hideg sör mellett nézték a meccseket, noha – folytatta – a forgalmuk még így is az átlagos maradt, de hát egyik hely törzsgárdája sem igazán focirajongókból áll. A Karavella Sörbárban ugyanakkor az elődöntők és a döntő „vitték a prímet” – ahogy Breuer Marcell, a hely vezetője mondta. Hozzátette, hogy a nagyobb tétmeccsek mellett természetesen a magyarok szereplése vonzotta még az embereket a kis sörözőbe, mely ilyenkor az átlagos napi forgalom dupláját is elérte.

A Pokolban meg se lehetett moccanni.
A Pokolban meg se lehetett moccanni

Az uránvárosi Pokolban tét nélkül házi tippmix-szel készültek az Eb-re, amelyen meg lehetett tippelni a meccsek győzteseit, a félidők állását és a sárga lapok számát is. A nyertesek – attól függően, hogy mennyi mindent találtak el – akár 10 korsó ingyen sört is begyűjthettek. A jópofa kezdeményezés bevált, mondta Szabó Róbert, a hely vezetője. – A barátságos rivalizálás hangulata járta át a helyet, meg persze mindenkit csábított az esetleges sörnyeremény is – mondta nevetve, majd hozzátette, hogy az egész bajnokság sikeres volt számukra, hiszen végig sokan voltak kíváncsiak a meccsekre náluk, és hát így lényegesen több sör fogyott, mint egy átlagos estén. – A magyar csapat játékát kiemelkedő tömeg kísérte végig, az átlagos forgalom két és félszerese gyűlt olyankor össze a Pokolban, ami körülbelül 120 főt jelent. Meg se lehetett mozdulni! – tette hozzá a kocsma vezetője.

Közösség kovácsolódott a meccsnézés során

A Civil Közösségek Házában található Új Nemzedék Közösségi Térben is jól ment az Eb, az ott kialakított “Szurkolói Szigeten” mindig összegyűlt egy 20-25 főből álló fiatal társaság. -Azokon a napokon, amikor a városban zajló egyéb szabadtéri vetítések meghiúsultak, például a rossz időjárás miatt, több látogatót fogadtunk – mondta Molnár Nóra, az Új Nemzedék Központ munkatársa, majd hozzátette, hogy  nagy sikere volt a házi csocsó- és a FIFA 2016 bajnokságnak is, ahol a nyertesek értékes tárgynyereményeket vihettek haza. Az érdeklődés a közösségi tér iránt az Eb egy hónapja alatt tehát állandósult, ami nagy sikernek könyvelhető el, hiszen a szervezőknek pontosan ez volt a céljuk.

Közösség alakult ki a közösségi térben - erről van szó!
Közösség alakult ki a közösségi térben – erről van szó!

Ugyan a közösségi térben alkoholtartalmú italt nem volt szabad fogyasztani, a fiatalok azonban nem maradtak hűsítő nélkül, a nagy nyári melegre való tekintettel különböző üdítőkkel kedveskedtek nekik a szervezők, ha pedig megéheztek az ifjú szurkolók, pizzát rendeltek nekik.