Mecseki urán: a Cég beméri a pécsieket

Teljes a homály és a sötétség...

Az elmúlt hetekben sem sikerült nyomára bukkanunk annak a tanulmánynak, amelyet állítólag a Wildhorse Energy Magyarország Kft. készít a pécsi uránkutatásról. A cég szerint van ilyen, csak éppen nem nyilatkoznak róla, a zöldek azt mondják, nem kizárt, hogy kakaóval öntötték le a doksit.

hirdetés

A pécsi uránálmokat dédelgető Wildhorse hiába ígérte, hogy október 15-re elkészíti a projekt hatástanulmányát, a munkáról azóta sincs hír.

Peták Péter, a neMecsek Mozgalom vezetője sem tud a tanulmányról, de azt nem tartja valószínűnek, hogy nem is dolgoznának az ügyön. Vitriolosan azt is hozzátette: lehet, hogy leöntötték kakaóval, ezért nem mutatják meg.

Hozzátette: csak annyi bizonyos, folyik valamiféle háttéregyeztetés, és egyre inkább csak annyi látszik, hogy éppen a leginkább érintettebbeket, a pécsieket nem vonják be a munkába.

– Titkos az egész, csak szlogeneket hallunk – mondta Peták Péter. – Mindeközben ősszel kérdőíves közvélemény-kutatást is végzett a cég, amely az uránbányászat elfogadottságát hivatott felmérni, s ebben a neMecsek Mozgalomról is megkérdezték az embereket – tette hozzá, de ennek eredményéről szintén nem tudnak semmit.

Titkos az urán-tanulmány?

Peták szerint a társaság terveiről annyit már lehet sejteni, hogy Kővágószőlős határában lenne az a terület, ahol meddőt helyeznének el, valamint a mélybe innen mennének le lejtős aknákon keresztül Pécs alá. Mint mondta, azon nincs min csodálkozni, hogy a gépek korszerűbbek lesznek, de ha kétszer annyi ércet bányásznának, mint korábban, akkor az aligha tekinthető környezetbarátnak.

Az ügyben ismét megkerestük a Wildhorse-t, mert kíváncsiak voltunk, mit lehet tudni az említett anyagról. Napokon keresztül vártunk, ám érdemi választ nem kaptunk a kérdéseinkre, és úgy tűnik, nem is fogunk, noha a cég a jövő hétre ígért nyilatkozatot.

A szaktárcánál sem tudnak semmit az érintett tanulmányról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérum még júniusban közölte: a kormány döntése szerint 2012 második felében állami és piaci szereplők (vagyis a Wildhorse) bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit. Ennek keretében kiemelt hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági kockázatok is.

 

[frame]Bemérik a pécsieket

Újabb reprezentatív közvéleménykutatás folyik jelenleg is a Wildhorse megbízásából. Bemérik, hogy Pécsett mennyire erősek a pozícióik, illetve milyen az uránprojekt elfogadottsága és támogatottsága. Mindemellett kíváncsiak arra is, a városlakók milyen információkkal rendelkeznek az uránkutatás jelenlegi és jövőbeni állásáról, illetve, hogy támogatnák vagy inkább elleneznék a beruházást, ha erről népszavazáson kellene dönteni.  [/frame]

 

Ha "most vasárnap" lenne népszavazás arról, hogy legyen-e uránbánya, akkor...

Eredmények

Loading ... Loading ...