Tüntetéssé vált a fórum Pécsett

Tüntetés lett a fórumból Pécsett. A Hallgatói Hálózat és a pécsi EHÖK közösen hívta össze a hallgatók, a középiskolások és a pedagógusok képviselőit az egyetem Ifjúság úti épületének aulájába. Úgy volt, plénumot tartanak és megfogalmazzák közösen a követeléseiket. Ám, egy óra tanácskozás után, az egyik szervező felhívására félezer egyetemista vonult a városon át a Széchenyi tér felé.

hirdetés

20.41 – Véget ért a tüntetés

A városháza portása vette át a tüntetők petícióját azzal, hogy holnap eljuttatja a polgármesternek. A PTE hallgatói önkormányzatának elnöke, Zag Gábor adta át a papírt, amelyen az az öt pont szerepel, amelyet a HÖOK-kal egyetértésben megfogalmaztak a ma esti kurta-furcsa plénumon. A diákok azt szeretnék, hogy a polgármester eljuttassa a petíciót a kormány döntéshozóihoz.

Ezután a tömeg szétoszlott, néhányan haza indultak, néhányan a Széchenyi tér standjai felé vették az irányt.

Nézze meg a tüntetésről készült videónkat!

20.10 – “Vedd át a levelet!”

A diákok ezt skandálják a téren. Az épületben azonban nincs senki. Legalábbis olyan, aki hivatalos levelet átvehetne.

20.00 – Meg volt tervezve?

A tüntetőket rendőrök kísérik, és a menet indulásakor ott volt Korontos Zoltán, a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője is. A főrendőr kollégánknak elmondta, előre be volt jelentve a vonulás.

19:42 – Irány a Széchenyi tér

A helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint mintegy ötszáz főből álló csapat indult el a Széchenyi tér felé az Alkotmány és a Xavér utcán keresztül. Egy levelet szeretnének beadni a városházára; azt szeretnék, ha a polgármester képviselné a pécsi egyetemisták érdekeit a kormánynál.

Nézze meg videónkat, ami a fórumon készült!

19.35 – Konfliktus a diákok között?

A csapat egy része már menne, másik még egyeztetne. Feltették a kérdést: kire lehet számítani? De a kérdésre nem válaszolt senki, a teremből pedig a tömeg egy része távozott.

19.27 – Öt pontot szavaztak meg Pécsett 

Felolvasták azt az öt pontot, amit a több száz diák egy hangos igennel elfogadott.

Kezeket fel!

1. A forráskivonást állítsák le az egyetemekről!

2. A hallgatói szerződéseket töröljék el!

3. A keretszámokat állítsák vissza a 2011-es szintre!

4. Az egyetemi autonómiát ne nyirbálják meg!

5. A felsőoktatás reformját az érintettek bevonásával érjék el!

19.24 – Káosz? 

Mindenki mást akar. A tömeg egy része elindulna, míg a másik maradna és fórumozna tovább.

19:21 – El kell indulnunk!

Az Ifjúság úti aulában összegyűlt és felhevült állapotba került tömeg el akar indulni a Széchenyi térre – jelenti tudósítónk. A skandáló és tapsoló diákokat azonban óva intik, nem indulhatnak el csak úgy, mert annak következményei lesznek. A diákok egy része azonban felállt és kiment a teremből.

18:45 – A Bölcsészettudományi Kar tanárai támogatják a diákokat

A fórumon eddig öten szólaltak fel. Közülük talán a Bölcsészettudományi Kar egyik tanárának, Lénárd Katának a megnyilvánulása tetszett a legjobban a hallgatóságnak. Az oktató ugyanis biztosította a diákokat arról, hogy a BTK oktatói teljes mellszéllességgel kiállnak diákjaik mellett.

Takács Bálint, a Hallgatói Hálózat helyi vezetője szerint tűrhetetlen a törvényjavaslat. Ezért is kell, hogy ekkora fórum keretében beszéljenek róla.

Zag Gábor, a PTE HÖK vezetője viszont annak örülne, ha résztvevők most elsősorban tájékozódnának és nem pedig indulatokat szítanának.

18:03 – Megkezdődött a fórum Pécsett

Pécsi egyetemisták is megmozdulást tartanak az Ifjúság úti aulában. A helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint csaknem ötszázan mentek el a rendezvényre. Az egyetemi hallgatók plakátokat tartanak a kezükben “ez még csak a kezdet”, a “felsőoktatás nem eladó” és “mi döntünk a jövőnkről” feliratokkal. A fórumnak meghirdetett eseményen eddig nem skandáltak semmit az egybegyűltek. A helyszínen rendőrt nem látott a tudósítónk.

Korábban írtuk:

A kormány a múlt hét végén döntött arról, hogy drasztikusan csökkentik azoknak a hallgatóknak a számát, akik igénybe vehetik az állami ösztöndíjat a következő tanévtől. Eszerint mindössze tízezer elsőéves kezdheti majd meg az alapképzést és az osztatlan tanulmányokat anélkül, hogy fizetnie kellene. További 40 ezer hallgató lesz, akinek a tandíj felét állja az állam. Mindenki másnak fizetnie kell, ha tanulni akar.

– Szomorú, dehát mit lehet csinálni? – mondta egy pécsi egyetemista. Egy másik szerint pedig már épp itt az ideje, hogy felszólaljanak a saját érdekükben.

Többen is ez utóbbi véleményen vannak. Azaz hajlandóak lennének elmenni fórumokra és tüntetésekre azért, hogy az utánuk következők közül is minél kevesebb diáknak kelljen fizetnie a tanulmányaiért.

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának alelnöke szerint a probléma az, hogy a hallgatók, vagy az oktatásban résztvevők sem rendelkeznek kellő információval a keretszám csökkentésről. Pintér Mihály azt mondta, előbb az egyetem vezetésével, szakszervezetekkel és a kari hallgatói önkormányzatokkal egyeztetnek, csak azután dől el, lesz-e tüntetés Pécsett.

– Mindenképpen lesznek megmozdulások. Arra törekszünk, hogy felhívjuk a társadalom minden egyes rétegének figyelmét, hogy ez a változtatás veszélyeket rejt magában. Ennek következtében pedig olyan változások lesznek, nemcsak a felsőoktatásban, hanem az egész oktatásban, amit senki sem szeretne  – mondta Pintér Mihály, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának alelnöke.

Az egyetemtől független a Hallgatói Hálózat azonban már kedden este fórumot szervez, a HÖOK pedig szerdára hívta össze az egyetemistákat Budapestre. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája hétfőre egy népszavazás ötletével és egy szerdai tüntetés tervével is előállt, Szegeden pedig egyetemisták foglalták el a Kormányhivatal épületét hétfőn.

 • v

  c

 • a gond

  alapvető probléma: sok a diplomás, a fűrészt, meg a kalapácsot amatőr szakik veszik kézbe. a jók külföldön tömik meg a zsebüket. 30 éve kitüntető cím volt, ha valaki egyetemre járt, felvételi volt még húsz éve is. volt. ma nincs. hasonlítsd össze egy mai érettségit egy 30 évvel ezelőttivel. szakadni fogsz a röhögéstől. ma mindenki egyetemista. sőt az akar lenni, de vajon szabad-e, lehet-e . Persze a tanárok mellettük állnak, miért ne? hát az ő állásuk forog veszélyben. Kérdem, harminc éve mennyi volt az államilag finanszírozott hely???

 • Kosaras!

  igazad van. bár, aki nem tanul olyan jól, ugyanannyira lehet lelkes, mint a ****elők. én ahhoz kötném, hogy ki/mennyire tud elhelyezkedni. Nekem ne sírjon az, aki nem talál magának 5-6 év alatt egy helyet, ahol szakmai gyakorlattal, ott tud maradni megmászni a ranglétrát. Nem diploma után kell sírni, az idő alatt kell elkezdeni dolgozni!

 • Kosaras

  Nehéz hozzászólni olyanhoz ahol ingyenességet szeretnének valakik. De honnan? Szerintem az volna igazságos ha a kiváló tanulók ingyen, sőt segitséggel tanulnának, a többiek meg saját maguk fizessék. Talán nem lenne ennyi balfék diplomás mint most.

 • Bakkalaureus-nak

  … mert az egyetemisták nem ugyanazt mondják évek óta?! Kenyeret és cirkuszt nekik!

 • Lükevaker.

  Ingyenes oktatás nincs és soha nem is volt. Ez a pénz ugyanonnan van ahonnan a segíly is. A normálisan dolgozok fizetéséből.

 • egy “hiperégő” hallgató

  “Így Van
  annyira vicces volt, láttam őket éjjel, csipetcsapat. hiperégő. szégyen, hogy egyetemista voltam én is.”

  Kedves Hozzászóló!

  Azt hiszem nem egy egyetemista társam nevében mondhatom: valóban szégyen, hogy egyetemista voltál, mégis ilyen tudatlan maradtál. Rád vélhetően kár volt az állam pénzét pazarolni.

  Minden jót!

  Üdvözlettel:

  egy “hiperégő” hallgató

 • bakkalaureus

  érdekesek a hozzászólók sztereotíp általánosításai. talán unatkoznak a fidesz irodában?

 • így van

  annyira vicces volt, láttam őket éjjel, csipetcsapat. hiperégő. szégyen, hogy egyetemista voltam én is.

 • felháborító

  egy egyetemista mondja meg nekem most: hogy képzeli el 5 év múlva az életét! Na? sehogy! fingjuk sincs, mik lesznek. egyik tanárom mondta volt: melegedni járnak az iskolába.

 • Nane!

  Ezeknek az egyetemistáknak nincs jobb dolguk? Tanuljatok és szerezzetek munkát! Lusta csürhe!

 • pécs

  Szép volt fiatalok!

 • bm

  Zag Gábor…