Beveszi Baranyát a Gazprom

Már dörzsölhetik a tenyerüket a megye építőipari vállalkozásai, ugyanis minden bizonnyal zsíros munkát tudnak adni nekik a Déli Áramlat gázvezeték kivitelezői nemsokára. A hazánkon áthaladó vezeték engedélyeztetése ősszel kezdődik. Baranyában lesz a leghosszabb szakasz és a legtöbb munka – ígérik.

– Számításaink szerint pár hónapon belül elkészülhetnek a tervek az orosz-magyar beruházónál, így 2014-ben kezdődhet meg a sokmilliárdos, évekig tartó kivitelezés – mondja az illetékes kormánymegbízott, Hargitai János.

A vezeték arra lesz jó, hogy ezen keresztül szállítsák az orosz gázmezőkről Nyugat-Európába a nyersanyagot, kikerülve így Ukrajnát. A Déli Áramlat gázvezeték a Fekete-tenger partján fekvő Anapától indul, és a Fekete-tenger alatt, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba szállít majd gázt.

Felénk tartanak a csövek…

– A vezeték Hercegszántónál éri el a magyar határt, majd Báta, Pécs és Szigetvár irányában halad tovább. A leghosszabb hazai szakasz éppen Baranyán vezet majd keresztül, éppen ezért itt lesz szükség a legnagyobb munkaerőre – véli Hargitai.

A kivitelezést az orosz Gazprom energiaipari óriás és a Magyar Villamos Művek Zrt. közös cége, a Déli Áramlat Zrt. végzi majd.

– Jelenleg azt várjuk, hogy a beruházó hatósági engedélyeket kérjen, azaz elinduljon a kivitelezés tervezése. Mivel Szerbiában már az év végén elindulhat az építkezés, hamarosan nálunk is startolhat a munka – számolgat a kormánymegbízott. Maga az építkezés egyébként 2014 és 2017 között folyna, azaz legalább három évig dolgoznak a magyar szakaszon.

Így halad majd keresztül Baranyán

A több tízmilliárd forintos kivitelezésben a helyi vállalkozókra is számítanak, ugyanis a hasonló beruházások elképzelhetetlenek az adott terület építőipari cégeinek közreműködése nélkül. Mindez nekünk annyit jelent: több százmillió forintos haszon csapódhat le a baranyai mélyépítő cégeknél majd a munka során.

– Az igaz, hogy nemzetközi közbeszerzési eljárást írnak majd ki az építkezésekre, ők azonban nyilvánvalóan a helyi alvállalkozókkal végeztetik el a feladatot; ez ugyanis a logikus. De a megyében szakaszoló- és kompresszorállomások is működnek majd, azaz a már működő hálózat üzemeltetése is teremt munkahelyeket – mondja Hargitai.

Szerinte a hazai hivatalok mindent megtesznek, hogy felgyorsítsák az engedélyeztetést; ezért is minősítették kiemelt beruházásnak a gázvezetéket.

[frame]

Összesen 180 milliárd

A Déli Áramlat hazai szakaszai összesen közel 230 kilométeren át kígyóznak Bács-Kiskun, Baranya és Somogy megye földjei alatt. A vezeték megépítése 600 millió euróba, azaz 170-180 milliárd forintba kerül, amelyet a Gazprom és a magyar partner közösen fizeti. Később, a létesítmény működésének kezdetétől hazánk tranzakciós jutalékot kap, amiért megengedte a területén való építkezést.

[/frame]

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.