Új bázison a tűzoltók

Hamarosan elindulnak a vadonatúj pécsi tűzoltólaktanya előkészítési munkálatai. A jelenlegi központot fejlesztik, s ezzel egy időben hozzákezdenének egy kertvárosi őrs létrehozásához is. Utóbbiban három kocsi is helyet kap majd, így valóban közel lesznek a tűzhöz a katasztrófavédők a panelházas városrészben.

hirdetés

– A meglévő épület statikailag annyira elavult, hogy a felújításról szóló elképzeléseket gazdaságossági okokból el kellett vetni. Terveink szerint ezért a jelenlegi telekre új épületet építünk. A kivitelezés előkészítése már a következő hónapokban elindul; a tervek már készen vannak – közölte lapunkkal Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Azt kérdeztük tőle, mikor mennyi pénzt költenek a pécsi tűzoltóság fejlesztésére, s mikor várható, hogy a legzsúfoltabb városrészre is áldoznak.

A szóvivő elmondta: a mai Engel János utcai épületet visszabontják a munkák során, de a legalsó szintje megmarad, amelyre zöldtető kerül és raktározási, tárolási célokat fog szolgálni. A munka az előzetes becslések alapján mintegy 1,7 milliárd forintba fog kerülni. Legkésőbb másfél év alatt végeznek, a költségeket pedig az állam állja; így 2016-ra végezhetnek.

Gyorsíthatnak
Gyorsíthatnak

Egy új kertvárosi őrsöt is építenek, amelyhez három tűzoltóautó tartozik majd. Ez a tervek szerint az új laktanya indulásakor kezdi meg működését, de hogy hol lesz, még nem tudják.

– Jelenleg is zajlanak a tárgyalások az önkormányzattal a megfelelő telek kiválasztására – mondja Hajdu. Információink szerint az Expo Center vagy a vásártér területe is szóba jöhet a beruházás során, ugyanis ezzel Uránváros is könnyen, gyorsan elérhetővé válna.

Pécs is nyer a beruházásokkal.

– A kisebb, takarékosabb laktanya megtakarítást jelent, a pénzt pedig a technikai eszközök fejlesztésére lehet fordítani. A déli városrészbe kerülő őrssel pedig az ott élők biztonsága növekszik a rövidebb kiérkezési idő miatt – tette hozzá Hajdu.

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, korábban – amíg nem állami, hanem városi fenntartással működöt a tűzoltóság – az önkormányzat is hosszasan kereste a lehetőségeket az új laktanya kapcsán. Végül a parlamentben sikerült kitalpalni, hogy a Belügyminisztérium áldozzon a pécsi fejlesztésre. Szerinte a fejlesztéssel egy évtizedes pécsi probléma oldódik meg.

  • PécsiPasi

    Van benne ráció, de remélem betartják a minőségi és egyéb előírásokat na meg elegendő személyzetet is biztosítanak a kirendelt örsre nem csak mutiba fog készülni.