Bírják a meleget a hőség pécsi hősei

Van, aki a forró napon, az aszfalt mellett dolgozik, más akár 70 fokban órákig főz a konyhában. A nagy melegben sem állt le a munka Pécsett, igaz, több pihenőidővel és több vízzel vészelik át a legveszélyeztetettebbek ezeket a napokat.

hirdetés

Az egyik cukrászdánál a klíma a vonzerő, a főtéren pedig a permetkapu a legnépszerűbb. De nem mindenkinek van lehetősége napközben hűsölnie. Körbejártuk, Pécsett milyen munkák okoznak szó szerint forró pillanatokat az alkalmazottaknak.

A Király utcai gyrososnál a hús mellett például 70 fok is lehet a hőmérséklet, pedig reggel óta megy a légkondicionáló, de mint mondják, semmit sem ér. Itt napi 13 órában állnak a tűz mellett, igaz, felváltva.

– Nehéz most, ilyen melegben, de ha munka van, itt kell állni – mondta az egyik alkalmazott.

A hús mellett 70 fok is lehet

Kertvárosban körforgalmat építenek, a munkások óránként megállnak pihenni. A forró aszfalt mellett több víz is fogy. Az egyik dolgozó azt mondja, rendszeresen locsolják magukat, óránként egyszer legalább pedig leülnek az árnyékba.

Sok helyen pedig a bokrokat kell kivágni a főút mentén, hiába kezdenek korán, hét órakor, már akkor is meleg van. Ha tehetik, árnyékba vonulnak, hogy pihenjenek kicsit.

– Óránként negyed óra pihenőnk van, az eddigi három liter helyett négy és fél liter vizet kapunk – magyarázta Kasza Sándor, az egyik munkás, aki éppen gazmentesítéssel volt elfoglalva.

Van viszont, aki újságos bódéban gubbaszt, más pedig a hűtőgépek termelte hő miatt kemencévé váló kisboltokban kénytelen dolgozni. Egy belvárosi üzlet egyik alkalmazottja, Dóra például azt mondta: rendszeresen vízpermettel hűsíti magát, s megpróbál huzatot csinálni.

Pécsett minden nagyobb városrészben felállítottak permetkaput, és vizet is több helyen osztanak. Az utakat pedig esténként locsolják. Rendkívüli esettel – legalábbis a meleg miatt – egyelőre még nem találkoztak tömegesen.

Az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriadó csütörtök éjfélig van érvényben, a tikkasztó meleg a hétvégén már mérséklődik.