Bíróság előtt a pécsi kosaras botrány

Előkészítő üléssel kezdődött el a pécsi női kosárlabdacsapatot működtető cég két volt vezetője elleni adócsalási per a Pécsi Törvényszéken. R.G.-t és társát 80 milliós adócsalással vádolja az ügyészség.

hirdetés

Az első, zárt tárgyaláson egyebek mellett a bizonyítékok sorrendjéről határozott a tanács, valamint az eljárást érintő kérdéseket is tisztáztak. A vádiratot a következő, immár nyilvános ülésen fogja ismertetni az ügyész.

A Baranya Megyei Főügyészség tavaly emelt vádat a pécsi női kosárlabdacsapatot működtető cég két volt vezetője ellen, mert álláspontja szerint tevékenységükkel 80 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek.

A vádirat szerint 2007 decemberében a Pécsi Női Kosárlabda Kft. akkori ügyvezetője R. G. a cég nevében marketingtevékenységre szóló megbízási keretszerződést kötött a kft. működtetésében, gazdasági döntéseinek meghozatalában szerepet vállaló társa cégével. A cél az volt, hogy ezzel a cég bevételei után, valamint a szerződött játékosok után fizetendő adót jogosulatlanul csökkentsék.

A másodrendű vádlott cége 400 millió forintot kapott a Pécsi Női Kosárlabda Kft.-től, de a szerződésben vállalt munkát nem végezte el, és minderről valótlan tartalmú számlákat állított ki. Az ügyészség úgy találta, hogy a vádlottak az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalást követtek el.

A nyomozás egyébként azt követően indult el, hogy Páva Zsolt, Pécs polgármestere a városháza belső ellenőrei által a cég átvilágításáról készített anyagot elküldte az ügyészségre, amely annak tartalma kapcsán rendelte el a nyomozást.

R. G. tavaly feltűnt az MTK női kézilabda-szakosztályának igazgatójaként. Szeptemberben az MTK ügyvezetése azonnali hatállyal megszüntette munkaszerződését, és kezdeményezte a klub elnökségénél a felmentését – állította közleményében az egyesület. A klub álláspontja szerint egy szakosztályi ellenőrzés során derült ki, hogy az elfogadott egyesületi költségvetésben rendelkezésre álló pénzügyi keretet a kézilabdás menedzsment ötszörösen túllépte.

Ezután a klub ügyvezetése utasította a szakosztály-igazgatót a költségvetés átdolgozására, ez azonban nem történt meg. A klub szerint a szakosztály a kereteket többszörösen meghaladó kötelezettségvállalások miatt két hónapon belül fizetésképtelenné vált volna. R.G. az MTK honlapján még mindig szakosztályvezetőként van feltüntetve.