Büntetlenül anyázhatunk a wifivel

Free c**s every monday, vagyis ingyen ***** minden hétfőn – Egy jó ideje egy ilyen elnevezésű vezeték nélküli hálózat hirdeti magát a Király utca elején. A hétfői akciós ajánlat igen gusztustalan, nem tudni, melyik lakó vagy étterem gondolja magát viccesnek. Több obszcén hálózati nevet is találtunk a városban.

hirdetés


Az obszcén wifihálózati elnevezés a városháza északi részén, a Király utcában érhető el, sőt nemcsak a hirdetett szolgáltatás, hanem az internet is ingyen van, ugyanis a hálózat nincs lekódolva, rácsatlakozva jól működik a kapcsolat. Azt nem sikerült kideríteni, hogy ki és miért ad ingyen internetet, szexuális szolgáltatást kínálva.

Az ilyen és ehhez hasonló hálózati nevek akár közszeméremsértést jelenthetnének. A törvény szerint „aki szexuális árut mások számára észlelhető módon, közterületen vagy kirakatban elhelyez, illetőleg a szexuális áru forgalmazására vonatkozó előírásokat egyéb módon megszegi, pénzbírsággal sújtható”.

wifi

Az általunk megkérdezett ügyvédek szerint azonban kérdéses, hogy a hálózati nevekre használt obszcén szövegek esetében ez áll-e. Tisztázni kell azt, hogy közterületnek minősülhet-e egy elektromos hullám, illetve, hogy az ilyen vagy ehhez hasonló kijelentések minek minősülnek.

Egy brit felmérés szerint a vezeték nélküli hozzáférési pontok neveiben sokszor üzengetnek a felhasználók. Számos kreatív elnevezéssel is találkozhatunk: ezek lehetnek burkolt, mégis agresszív üzenetek is, amiket a felhasználók úgynevezett post-it cetliként használnak.

wlan2

A felmérés szerint az internetezőket a zajos szomszédok zavarják a legjobban. A „Ne csapkodd az ajtót!!!″, a „Ne mászkálj magassarkúban!″, a „Kuss legyen!″, a „Ne futkározz!″ és a „Hagyd abba az üvöltözést!″ viszonylag gyakran használt elnevezések. Mi is körbenéztünk Pécsen, és találtunk is hasonló hálózati neveket.

A felmérés során kiderült, hogy léteznek olyan helyi hálózatok, ahol az „Idegesítő a zenéd!″ nevű kapcsolódási pont mellett létezik egy „Idegesítő a dumád!″ is.

wlan1

A hozzáférési pontok az átlagos felhasználó számára azonosíthatatlanok, egy tízemeletes társasházban nehezen lehet meghatározni, hogy a szóban forgó hálózatot melyik lakásban használják. A békés egymás mellett élést így nem veszélyeztetik az olyan névtelen üzenetek, mint a „Hallgattasd el azt a rohadt kutyát a hetediken!”