Busók költöztek a Pécsi Állatkertbe

Nem csak állatokkal találkozhat az, aki belép a Pécsi Állatkert előcsarnokába – a Pécsi és a Baranya Megyei Értéktár közös kiállítását tekintheti meg. A pécsi Janus Pannonius Múzeum és a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum jóvoltából busóálarcok, pécsi kesztyűk és egyéb helyi értékek köszönnek vissza a tárlókból.

hirdetés

Az értéktár feladata, hogy gondos munkával összegyűjtse, elrendezze, megóvja és ápolja a helyi hagyományokat, kulturális kincseket, továbbörökítse ezeket a következő generáció számára.

Fazekas Orsolya, a Pécsi Értéktár tagja úgy nyilatkozott a hétfői sajtótájékoztatón, a gyűjtés során próbálják azokat az értékeket kiemelni, amelyek maguk köré vonhatnak több hozzájuk hasonlót, így gazdagítva a listát.

– Ha valaki a bánáti bazsarózsára kíváncsi, szeretnénk elérni, hogy ezt körüljárva rácsodálkozzon a Mecsek szépségére, Püspökszentlászló egyediségére – mondta az elnök.  – Nem kevésbé fontos az sem, hogy a helyi emberek is felismerjék az őket körül vevő hagyományokat.

értéktár03
A világhírű pécsi kesztyű

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója szerint nagy nap ez a múzeumnak, hiszen azon kevés alkalmak egyike, mikor „kimozdulhatnak” a kiállított tárgyak helyükről, és máshol mutathatják meg magukat.

Különleges szituáció ez, hiszen találkozik most a baranyai és a pécsi értéktár is, ráadásul egy olyan helyszínen, ami szintén, hozzájuk hasonlóan értékteremtő és értékhordozó: az állatkertben.

értéktár01
A sörfőzésnek is nagy hagyománya van Pécsen

Csornay szerint aki az állatkertbe érkezik, biztosan megnézi majd a kiállítást, és a nyitás óta eddig érkezett több mint 150 ezer látogató beszédes szám.

Végül elmondta, az itt kiállított baranyai és pécsi értékeknek nem csak múltjuk van, hanem jelenük és jövőjük is – köszönhetően az értéktárak áldozatos munkájának.

értéktár04
Pécsi Géza egyedülálló zenepedagógiai életműve is helyi érték

Siptár Dávid, az állatkert igazgatója köszönetét fejezte ki azoknak a támogatóknak, akik közreműködtek a kiállítás megvalósításában.  Hangsúlyozta, hogy nemcsak az állatkert mindennapi feladataira kívánnak koncentrálni, hanem olyan társadalmilag meghatározó és értékközvetítő akciókat is felvállalnak, amelynek a pozitív üzenetét minél több ember számára el tudják juttatni.

A kiállítás két hónapon keresztül, november 28-tól január 31-ig tekinthető meg az állatkertben.