Cégeknek hirdetik Pécset

Egy vadonatúj, a konferenciahelyszíneket, szállásadókat és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat összefoglaló honlap kezdte meg a működését a minap. Emellett a pécsi turisztikai piac szereplői is elkezdték bombázni ajánlataikkal a konferenciákban érdekelt cégeket. A cél, hogy ezrek érkezzenek Pécsre szakmai találkozókra.

hirdetés

– Közel egy éves munka áll kezdeményezésünk mögött, ennek első gyümölcseit pedig már most ősszel szeretnénk betakarítani. Sikerült tető alá hoznunk egy honlapot, a micepecs.hu-t, amelyen az összes pécsi, konferenciákkal kapcsolatos helyszínt, szállodát, étkezési szolgáltatást nyújtó céget összegyűjtöttük – mondja Pentz Mihály, a kezdeményezés elindítója.

A szakember, aki egyben a Corso Hotel vezetője is, azt mondja: a helyi turisztikai piac szereplői belátták, hogy csak összefogással tudnak komolyabb sikert elérni. De nemcsak az új, angol nyelven elérhető honlapon kínálják együtt szolgáltatásaikat, hanem közösen is ajánlják magukat vállalatoknál, egyetemeknél, intézményeknél.

– Emellett a pécsi turisztikai szervezet, a TÉDÉEM segítségével a fővárosi nemzetközi turisztikai vásáron is hirdetjük a lehetőségeket, de az önkormányzattal és az egyetemmel, a Zsolnay-negyeddel közösen is reklámozzuk a várost ilyen szempontból – mondta Pentz. Magyarországon egyébként Pécs az első város, ami szakmai találkozók, rendezvények, konferenciák kapcsán hirdeti magát, s nem is létezik ehhez hasonló honlap hazánkban.

Több pécsi szállodát is megkérdeztünk, s az általános bizakodás volt a jellemző a vezetőknél a kezdeményezés kapcsán.

Többen elmondták, hogy már idén ősszel reménykednek a nagyobb forgalomban, hiszen jellemzően az ősz második felében számíthatnak szakmai találkozókra érkező vendégekre a szállodák. Abban bíznak, hogy az évszakban megszokott ötven-hatvan százalékos telítettséget sikerül hetven fölé is tornázni.

Ma a konferenciák kétharmadát a fővárosban rendezik, s a maradék egyharmadon osztoznak a hazai nagyvárosok és a balatoni helyszínek; Pécs eddig is az élbolyban volt, de ez nem elég. Csizi Péter alpolgármester például azt mondja, a városnak ki kell emelkednie hosszú távon a vidéki helyszínek közül.

Konferenciák után céges bulik – Éttermek, szórakozóhelyek is jól járnának

– Ehhez minden lehetősége megvan. Számos konferenciahelyszín – mint a Zsolnay-negyed, az Expo Center, a Kodály Központ, a Tudásközpont, a hotelek tanácskozóhelyei – több magas kategóriájú szálloda, vonzó történelmi helyszín, szabadidős programlehetőség akad Pécsen. Igazából egyetlen dolgunk van: eladni ezt a bő kínálatot – mondja Pentz.

A szakember abban bízik, hogy mindenhova eljut a lehetőségek híre. Ebben az egyetem például nemzetközi kapcsolataival is segít, de a Magyar Turizmus Zrt. is hirdeti külföldön Pécset.

Azt megbecsülni lehet, hogy a konferenciák miatt hányan utaznak egy évben Pécsre, ugyanis csak országos kimutatások állnak rendelkezésre a témában. Nagyjából a turisták tizede érkezik ilyen céllal a megyeszékhelyre, s átlagosan egy-két éjszakát töltenek el itt.