Célkeresztben a munkaerőképzés

Pénteken Pécsett tartott sajtótájékoztatót Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott a GINOP 5.1.1. európai uniós projektről, amely az „Út a munkaerőpiacra” alcímet viseli. A hét folyamán öt járási székhelyen tartottak a péntekihez hasonló konzultációs rendezvényt a dél-dunántúli régióban, a hét utolsó napján érkezett Pécsre a projektet ismertető tájékoztatósorozat.

hirdetés

A GINOP projekt számos támogatástípussal próbálja az álláskeresők számát csökkenteni, bővíteni a munkaerő-piaci foglalkoztatást a képzések költségeinek csökkentésével.

A kormánymegbízott elmondta, minden helyszínen szóba kerültek az elmúlt időszak eseményei és tendenciái, elhangzottak vélemények, kérdések, felvetések, tehát nagyon sikeresnek mondható ez a tájékoztató körút.

Horváth Zoltán szerint legfontosabb céljuk jelen pillanatban az olyan hosszútávú munkahelyteremtés, ami támogatások nélkül is fenntarthatóvá válik a későbbiekben.

horváth zoltán
Horváth Zoltán biztos a program sikerében

A munkaerő-piaci program a megyei kormányhivatalok és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös lebonyolításában zajlik, egészen 2018. december 31-ig. Addig Baranya megyére mintegy 6,5 milliárd forintos keretet fordítanak, ebből pedig a cél 6,5 ezer fő bevonása a programba. Jelenleg a megyében körülbelül 12 ezer regisztrált munkanélküli van, tehát ez a szám több, mint a felére csökkenhetne a munkaerő-piaci program megvalósulásával – mondta el a kormánymegbízott.

A program kiemelt célcsoportként kezeli a fiatal pályakezdő, az alacsony végzettségű, a tartós, és az 50 feletti álláskeresőket. A támogatást is több fajtában adná: bértámogatás, lakhatási támogatás, utazási költség támogatása, a képzés támogatása.