Cigi: nem csak a trafikokból?

A trafikokban folyamatosan dráguló cigaretta és vágott dohány árak mellett egyre többen néznek más beszerzési mód után. Ráadásul az EU illetékesei is azt fontolgatják, hogy enyhítenek a nemzetközi kereskedelem szabályozásán. Pécsről kifizetődő lehet Horvátországba utazni a cigiért.

hirdetés

Az utóbbi hónapokban folyamatosan drágult a cigaretta és a dohány hazánkban. Az iparág szereplői pedig már korábban jelezték, hogy a Nemzeti Dohányboltok megalapítása és az árrésük kitolása rövid úton az illegális termékek arányának növekedéséhez vezet. A növekvő árú cigit ugyanis szerintük egyre kevesebben hajlandóak megfizetni a trafikokban.

A dohányáru beszerzésének több egyéb módja is van. Az Európai Unió illetékesei ráadásul sajtóhírek szerint azt fontolgatják, hogy enyhítenek a dohányáru nemzetközi kereskedelmének szabályozásán. Egészen pontosan az internetes rendelés lehetőségét szeretnék engedélyeztetni. A kereskedőnek így csak azt kellene ellenőriznie, hogy a másik tagállam lakosa elmúlt-e már 18 éves. Az unió célja az akcióval a jelenleg is létező online kereskedelem kifehérítése, adózhatóvá tétele.

Egy ilyen irányú döntés azonban teljesen ellentétes lenne a kormány eddigi törekvéseivel. A külföldről olcsóbban beszerezhető dohány pedig egészen biztosan a trafikok végét jelentené. Pedig az interneten keresgélve most is bárki könnyedén találhat árusítóhelyeket, keressen akár cigarettát, vagy vágott dohányt. Van például olyan honlap, ahol egy hazánkban körülbelül 900 forintba kerülő dobozos cigit (postaköltség nélkül) nagyjából 450 forintért kínálnak.

Sokan csak a papírt és a szűrőt veszik a dohányboltokban

 

Ezeket a beérkező csomagokat azonban a Magyar Posta nemzetközi kicserélő üzemében megvizsgálják és elvégzik a vámkezelését. Hivatalosan cigarettát egy EU-n kívüli országból csak magánszemély küldhet magánszemélynek, azt is limitált mennyiségben. Nagyobb mennyiségben csak jövedéki engedély birtokában rendelhető dohányáru, ilyennel viszont a természetes személyek nem rendelkeznek.

Azt már korábban is megírtuk, hogy a dohány fekete kereskedelme szárnyal hazánkban: több oldalon is hirdetnek ilyen árusítók. Sokan a dohányföldekről lopják el a hajtásokat, amit később eladnak, vagy saját maguk fogyasztanak el. Megkeresésünkre az egyik pécsi trafik eladója is arról számolt be, hogy sok olyan vásárló jár be hozzájuk, aki csak cigarettapapírt, filtert, vagy hüvelyt vesz, dohányt soha.

Az interneten történő értékesítést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai folyamatosan ellenőrzik, fokozott figyelmet fordítva az online áruházakra és a hirdetési oldalakra. Pécsett és környékén is felfedezhető az illegális dohány, illetve cigaretta kereskedelem, de ez egyáltalán nem ölt komoly méreteket – tudtuk meg Bus Szilviától, a NAV sajtóreferensétől:

-Baranya megyében ugyanakkor az előző hónapban egy kiemelkedően komoly értékű lefoglalás is történt, amelynek során 180 kg, megközelítőleg 3,8 millió forint értékű illegális termék került lefoglalásra a vámhivatal által.

Horvátországból behozva olcsóbb lehet

 

A csempészet ugyanakkor nem jellemző a megyére, dohányt leginkább csak a moldáv, ukrán, román, illetve bolgár vendégmunkások tranzit szállítása során találtak. Továbbá ellenőrzik a Nemzeti Dohányboltok megnyitása előtti árusító helyeket is, ám ezekben egy alkalommal sem akadtak illegálisan árusított cigarettára.

 

[frame]

Horvátországból olcsóbban

Déli szomszédunknál a prémium dohánytermékek nagyjából annyiba kerülnek, mint hazánkban. Vannak azonban olyan márkák, mint például a West, amely dobozához már 500-600 forintért is hozzá lehet jutni. Bár Horvátország már EU-s tagállam, ezen termékek országhatáron át szállítása korlátozásokhoz kötött:

-A jövedéki adótörvény szerint kereskedelmi mennyiségről cigarettából 800 szál, vágott dohányból pedig egy kilógramm felett beszélhetünk – tudtuk meg Bus Szilviától, a NAV sajtóreferensétől. Ráadásul az sincs megszabva, hogy egy bizonyos idő alatt egy személy hányszor lépheti át a határt.

[/frame]